Volledig scherm
Tijdens een spoeddebat moest wethouder Frank Rozenberg zich in juni 2015 verantwoorden voor geheime stukken die hij ten onrechte had ingezien. Foto: Frank Jansen © Frank Jansen

Wethouder Frank Rozenberg vecht wéér voor zijn politieke leven

Vanavond vecht wethouder Frank Rozenberg van Leidschendam-Voorburg voor zijn politieke leven. De bestuurder van de lokale partij Gemeentebelangen ligt opnieuw onder vuur. Deze keer omdat hij gemeenteraad passeerde bij een belangrijk en geheim besluit.

Niet alleen de oppositiepartijen vragen zich af of wethouder Rozenberg nog wel kan blijven zitten, ook coalitiegenoot D66 worstelt in Leidschendam-Voorburg flink met deze pijnlijke  kwestie. ,,Er staat vanavond veel op het spel’’, stelt de partij vrijmoedig. ,,Niet alleen de positie van de wethouder, ook de toekomst van het college.’’

Geheim

Frank Rozenberg kwam onlangs in de problemen, nadat hij tijdens een geheim raadsdebat een voorstel in stemming bracht om geen nieuwe supermarkt toe te staan  in The Village, aan het einde van de Herenstraat. Toen bleek dat de lokale politici nog niet zover wilden gaan en de beslissing uitstelden, kwam de aap uit de mouw.

De wethouder moest schoorvoetend erkennen dat hij al vooruit was gelopen op een ‘ja’ van de gemeenteraad. Het besluit waarmee de supermarkt geweerd kon worden, zou zelfs al de volgende dag gepubliceerd worden, in onder meer de Staatscourant.

De VVD reageerde woedend: ,,Dit is een aperte schending van de rechtsorde’’, fulmineerde fractievoorzitter Astrid van Eekelen. Ook andere oppositiepartijen zijn kritisch: ,,Dit is behóórlijk fout’’, verklaarde de ChristenUnie. Vanavond moet Rozenberg daarom komen opdraven bij een extra raadsvergadering over de kwestie.   

Blunder

De positie van wethouder Frank Rozenberg wankelt ook, omdat het niet de eerste keer is dat hij blundert in de communicatie. Begin juni 2015 raakte hij in opspraak tijdens een raadsonderzoek naar het zwaar verliesgevende woningbouwproject Duivenvoorde-corridor.

De wethouder kreeg toen geheime stukken toegespeeld die niet voor zijn ogen bestemd waren, maar die hij naar eigen eigen zeggen ‘vluchtig’ in zag. Volgens de oppositiefracties was het extra pijnlijk dat Rozenberg het bezit pas erkende, nadat de getipte burgemeester ernaar vroeg. Hij overleefde een motie van wantrouwen nipt

D66 wil niet zeggen of de partij Rozenberg de eerdere misstap zwaar aanrekent. ,,We willen hem eerst de kans geven om te reageren op de huidige kwestie. Daarna zien we verder'', zegt fractieleider Stefan van de Griendt.   

In samenwerking met indebuurt Den Haag