Volledig scherm
Liesbeth van Tongeren -Wethouder duurzaamheid © Frank Jansen

Wethouder: Installateurs moeten aan het werk om huizen te gaan verduurzamen

Even vragen aanJuni moet de maand worden waarin Haagse enthousiastelingen écht aan de slag kunnen met het verduurzamen van huizen. Wethouder Van Tongeren vindt dat er genoeg haalbaarheidsstudies zijn gedaan en dat installateurs aan het werk moeten.

U sprak op een congres over geothermie, warmte die uit de grond wordt gepompt. Waarom?
,,Den Haag is de enige stad waar een aardwarmtecentrale midden in een woonwijk staat, naast het Haga-ziekenhuis aan de Leyweg. Ik vind dat we moeten laten zien wat we in huis hebben om de energietransitie waar te maken. Daarom willen we in de toekomst ook meer grote congressen over dit thema naar het World Forum halen.”

Die centrale aan de Leyweg ligt alleen al jaren stil...

,,Dat klopt, maar de centrale is technisch in orde gemaakt. En als de vergunningen rond zijn dan kunnen eind dit jaar, begin volgend jaar, inwoners van Den Haag energie uit de eigen grond leveren."

Hoe werkt dat dan?
,,Uit een ondergrondse bel pompt de centrale warm water omhoog. Dat loopt in de centrale langs leidingen van de stadsverwarming. Als het water hierin een graad of 70 is, dan is dat warm genoeg om huizenblokken in de buurt mee te verwarmen.”

Veel Hagenaars zijn kritisch over uw energieplannen. Critici waren niet welkom bij de klimaattafels. Mogen die bij u wel aanschuiven?
,,Ja, iedereen is welkom. Maar als je constructief meedenkt, heb je wel een streepje voor."

Hoe dan?
,,Er is de komende twee jaar 9 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor buurten die een uitgewerkt plan hebben. Dat zijn er al een stuk of tien. Hard nodig, want we moeten nu maar eens wat uitvoeren, naast alle studies.''

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag