Volledig scherm
Frank Rozenberg tijdens een debat in 2015. © Frank Jansen

Wethouder Rozenberg treedt af, Leidschendam is coalitiepartij kwijt

Wethouder Frank Rozenberg van Leidschendam-Voorburg is gisteravond afgetreden na een pittig debat over zijn functionerenHet college van Leidschendam-Voorburg raakt nog geen jaar voor de raadsverkiezingen een coalitiepartij kwijt.

Gemeentebelangen besloot gisteravond uit het dagelijkse stadsbestuur te stappen. Het college gaat nu waarschijnlijk met een minderheidscoalitie door.

Gemeentebelangen besloot tegen 24.00 uur haar wethouder te volgen. Frank Rozenberg gooide even eerder de handdoek in de ring, nadat hij inzag dat hij de steun van een meerderheid van de politiek had verloren.

De bestuurder van Gemeentebelangen zag in dat hij een motie van wantrouwen niet zou overleven en hield de eer aan zichzelf. Koeltjes kondigde hij zijn vertrek aan: ,,Ik kan op onvoldoende steun rekenen in de raad. Het wederzijdse vertrouwen is weg.''

Supermarkt

De wethouder had zich vorige week flink in de nesten gewerkt met zijn voorgenomen besluit om de komst van een supermarkt in het voormalige pand van kledingzaak The Village in de Herenstraat van Voorburg al bij voorbaat tegen te houden.

Zo zou hij volgens veel lokale politici een commerciële partij hebben willen bevoordelen die hard werkt aan een plan voor woningen parkeerplaatsen en een uitbreiding van een al bestaande supermarkt in het Huygenskwartier in Voorburg.

Andere raadsleden maakten vooral een punt van de haast van de wethouder en de fouten die dat had opgeleverd. Zo ging de gemeenteraad in een geheim debat vorige week nog niet akkoord met zijn besluit, maar bleek de tekst al wel bij media als 't Krantje en de Staatscourant te liggen.

'Gemeentebelang'

Rozenberg verzette zich met hand en tand tegen het beeld dat hij een 'commercieel vriendje' zou hebben willen helpen. Ja, de projectontwikkelaar had inderdaad laten weten dat het grote plan voor woningen parkeerplaatsen en een uitbreiding van de Hoogvliet niet door zou gaan als er nog een supermarkt bij zou komen. Maar, stelde Rozenberg: het ging hem om het belang van de gemeente.

Wat de wethouder niet hielp, is dat hij in juni 2015 al 'een gele kaart' had gekregen, nadat hij geheime stukken had ingezien die niet voor zijn ogen bedoeld waren. Hij kwam toen nog weg met een uitgebreide spijtbetuiging.

Fractieleider Walter Rosenberg van Gemeentebelangen was onthutst na het opstappen van zijn wethouder. ,,Vreselijk. Dit wordt was niet nodig. Frank had een goed verhaal. Hij liet weten dat zijn partij het college verlaat."

In samenwerking met indebuurt Den Haag