Volledig scherm
PREMIUM
Een bedachtzame blik bij de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh. Zijn plan stuit op de nodige kritiek. © Angelo Blankespoor

Wethouder wil 'community builders' voor betrokken samenleving

Scheidend wethouder Rabin Baldewsingh neemt op de valreep tien 'community builders' aan. Voor deze veredelde welzijnswerkers heef de PvdA'er maar voor één jaar budget.

'Te veel mensen hebben het gevoel dat ze er niet bijhoren', schrijft wethouder Rabin Baldewsingh in een brief aan de Haagse raad. 'Dat met hun noden geen rekening wordt gehouden. Dat zij en hun kinderen niet dezelfde kansen krijgen als anderen'.

De PvdA-wethouder heeft het over de 'aandachts- en kantelwijken' van Den Haag. Ofwel over de zwakkere wijken waar inwoners zich terugtrekken in hun eigen groep, waar polarisatie tussen de bevolkingsgroepen een kans krijgt, net als in extreme gevallen radicalisering.

Er is in Den Haag meer nodig om het ideaal van een betrokken samenleving te realiseren, vermoedt hij. Daarom wil de wethouder sociale zaken een nieuwe ambtenaar in het leven roepen: de community builder.

Tien van deze veredelde welzijnswerkers moeten volgend jaar al aan de slag gaan. Ze krijgen de zware taak om meer burgers in de genoemde wijken te laten deelnemen aan de 'inclusieve samenleving'. ,,De sociale cohesie moet omhoog.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag