Wethouders De Mos en Guernaoui verdacht van corruptie en omkoping, huizen en werkkamers doorzocht

Update / VIDEODe werkkamers van wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zijn doorzocht door de rijksrecherche. Het onderzoek richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Vanwege deze ontwikkeling houden alle partijen in de Haagse gemeenteraad vanmiddag om 14.00 uur een spoedoverleg. 

De Haagse burgemeester Pauline Krikke laat weten inmiddels met het stadsbestuur te hebben gesproken. Ook heeft zij de fractievoorzitters van alle partijen bijeen geroepen. Later vandaag gaan zij met elkaar in gesprek. 

Rond halt tien vanmorgen deed de politie een inval in de fractiekamer van Groep de Mos. Daarbij werd de gang op de derde etage van het Haagse stadhuis geblokkeerd. Ook raadsleden van andere partijen en hun medewerkers moesten hun fractiekamer uit. Niemand mocht de gang op, vertelt een raadslid.

Later in de ochtend werd de gang vrijgegeven, maar de fractiekamer van Groep de Mos bleef afgesloten vanwege de inval waar tal van agenten bij aanwezig waren. Zij vertrokken uiteindelijk even voor twaalven uit de fractiekamer van Groep de Mos, aldus een ander raadslid. 

Richard de Mos (l.) en Rachid Guernaoui.
Volledig scherm
Richard de Mos (l.) en Rachid Guernaoui. © Frank Jansen

Woningen

Niet alleen de werkkamers, ook de woningen van de twee wethouders worden doorzocht. Daarnaast worden woonadressen van drie Haagse ondernemers doorzicht die worden verdacht van omkoping. Tientallen rijksrechercheurs en twee officieren van justitie nemen deel aan de actie. 

De Mos en Guernaoui worden onder meer verdacht van het tegen betaling regelen van vergunningen. Een van de verdachte ondernemers staat op de kandidatenlijst van Groep de Mos. Hij zou deze partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur. Ook een raadslid van Groep de Mos wordt verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie.

De Mos kreeg eerder kritiek te verduren door de afgifte van twee nachtvergunningen aan een Haags zalencentrum. Het centrum, Opera, is een van de sponsors van Groep de Mos. De afgifte zou voortkomen uit het coalitieakkoord, maar een aantal raadsfracties vond dat De Mos zijn sponsor bevoordeelde. Ook drie andere horecabedrijven kregen toestemming om ’s nachts open te blijven.

Quote

Dit schaadt het vertrouwen in de politiek natuurlijk enorm

Mahmood
Feest bij Groep de Mos in danscafé Danzig bij het horen van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar maart.
Volledig scherm
Feest bij Groep de Mos in danscafé Danzig bij het horen van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar maart. © Angelo Blankespoor

,,Dit is heel heftig, schokkend”, zegt Adeel Mahmood van de partij Nida. ,,We hebben natuurlijk onlangs de kwestie gehad van de nachtontheffingen voor ondernemers. Wij hebben toen onze vraagtekens gezet bij de verleende vergunningen aan een ondernemer die gelieerd is aan Groep de Mos. En nu komt het OM met de verdenking van ambtelijke corruptie en omkoping. Dit komt keihard aan. En dit schaadt het vertrouwen in de politiek natuurlijk enorm.”

Danielle Koster, fractieleider van CDA in Den Haag stelt dat Guernaoui en De Mos per direct op non-actief moeten worden gezet. ,,Het OM komt met heel ernstige verdenkingen en dat doet ze niet zomaar. Als dit waar is hebben we in Den Haag corruptie tot op het hoogste niveau van de stad.” Alle alarmbellen gingen dan ook bij haar af toen ze het nieuws hoorde. ,,Vanwege de heftige toon van het OM. Ik heb het gecheckt bij mensen die er verstand van hebben, dit doet het OM niet gauw. Ze lijken echt iets in handen te hebben.”

Schokkend

Bizar en schokkend, noemt raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij het nieuws over de invallen in de Haagse werkkamers van wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui.

Quote

Als er nu echt bewezen kan worden dat er sprake is van omkoping dan is dat ernstig

Bos

,,Ze zijn verdacht, er is dus nog niks bewezen, maar we hebben als partij al vaker aandacht gevraagd voor de verwevenheid van ondernemers met de partijfinanciering van Groep de Mos. Onder het vorige stadsbestuur al. Als er nu echt bewezen kan worden dat er sprake is van omkoping dan is dat ernstig. Enorm ernstig.’’ 

Ook Arjen Kapteijns, fractieleider van GroenLinks laat weten enorm te zijn geschrokken. ,,Maar we moeten vooral de rijksrecherche haar werk laten doen.’’ Martijn Balster, fractievoorzitter PvdA vindt het nieuws vooral ‘ongelooflijk heftig’, schrijft hij op Twitter. ,,Dat Groep de Mos met partijfinanciering (giften van en korting op bedrijven voor de leden) en opmerkelijke vergunningen voor bevriende ondernemers randen opzoekt was al duidelijk. Maar dit!?” Balster vindt dat het tot op de bodem uitgezocht moet worden. ,,En een snelle collegereactie!”

Verkiezingen

In maart 2018 kwam Groep de Mos, de lokale partij van Richard de Mos, als grootste uit de bus bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij vormt sinds juni vorig jaar een coalitie met  VVD, D66 en GroenLinks. 

De ochtend na de verkiezingsuitslag gingen wij langs bij De Mos voor een ‘winnaarsontbijtje'. Kijk de video hier terug. (Tekst loopt door na video). 

De Mos was enige tijd Tweede Kamerlid en Haags gemeenteraadslid voor de PVV. In 2012 verliet hij de partij van Geert Wilders nadat hij was gepasseerd voor een plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Later richtte hij de lokale partij Groep de Mos op. 

Verklaring

De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en eerste locoburgemeester. Guernaoui is wethouder van Financiën, Integratie en Stadsdelen. Ze zijn beide van de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Bij de partij is vooralsnog niemand bereikbaar voor commentaar.

AD/Haagsche Courant maakte na de verkiezingsuitslag een uitgebreid profiel over Richard de Mos. Lees het hier terug.

Meer lezen over het verlenen van vergunningen door De Mos? Lees het in ons dossier!

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Strandtenthouders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Strandtent­hou­ders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’

    Strandtenthouders aan de Nederlandse kust vragen vandaag op een bijzondere wijze aandacht voor hun financiële problemen. Ondernemers van Texel tot Zeeland hebben met hun strandbedden en tafeltjes teksten op het strand geschreven en die met een drone vanuit de lucht gefilmd. Ze willen dat de loonkosten van hun personeel worden vergoed. Het filmpje wordt aangeboden aan het kabinet.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag