Volledig scherm
Jacobse en Van Es (Van Kooten en De Bie), Haagse vrije jongens pur sang. © VPRO

Wie worden de nieuwe stadsiconen van Den Haag?

Nu Kees van Kooten officieel afscheid heeft genomen van het grote publiek, is weer een archetypische Hagenaar van het toneel verdwenen. Overgebleven boegbeelden als Paul van Vliet, Golden Earring, Sjaak Bral en Bart Chabot draaien ook al een tijdje mee. Waar blijft de instroom van de jonge iconische Hagenaars (of Hagenezen)?

Volledig scherm
De Kraaien tijdens een optreden in 2013. © ANP Kippa
Volledig scherm
De Haagse band Di-rect in 2014. © ANP Kippa

Zo ik iets ben, ben ik een Hagenaar, sprak Louis Couperus ooit over zichzelf. Hij vertegenwoordigde het stijfdeftige Den Haag van de vorige eeuw. De Weduwe van Indië ben jij zong een ander boegbeeld, Wieteke van Dort, over een Den Haag dat eveneens niet meer bestaat. Zelfs het officieuze volkslied O O Den Haag van Harrie - Jekkers - Klorkestein is aan slijtage onderhevig. 

De rapformatie De Kraaien zorgt voor een nieuwe inbreng, maar het is nog de vraag hoeveel mensen zich over tien jaar hun instant-hit Ik vind je lekkâh zullen herinneren.

,,In dat opzicht zijn mensen als Paul van Vliet, Kees van Kooten en Wim de Bie echt uniek'', zegt Martijn Jas, redacteur bij het televisieprogramma Pauw en schrijver van het in 2013 gepubliceerde boek Den Haag bevalt! ,,Zij draaien al decennia mee. Ik weet ook zeker dat Koot en Bie voorlopig nog niet in de vergetelheid zullen raken.''

Di-rect
De gemeente Den Haag heeft vorig jaar meebetaald aan een realityreeks van popgroep Di-rect, die een hotel runde in Scheveningen en allerlei activiteiten ondernam in Den Haag. De band fungeerde daarmee als troef voor rockstad nummer-1.

Gitarist Spike lijkt ook alles in zich te hebben van de archetypische Hagenaar: rock-'n-roll, humor en zelfspot, grote mond en een klein hartje. Als geen ander dicht hij de kloof tussen het 's-Gravenhage van Paul van Vliet of Louis Couperus en het O O Den Haag van Henk Bres of Harry Klorkestein.

Lees meer over oer-Hagenezen in de weekendeditie van AD Haagsche Courant van 5 en 6 maart.

Iconen door de jaren heen

Stadsiconen zijn bekende Nederlanders die om wat voor reden dan ook worden geassocieerd met hun geboortegrond. Vaak is het humor in combinatie met een plaatselijke tongval die een cabaretier tot archetype maakt. Paul van Vliet, Kees van Kooten en Wim de Bie, Sjaak Bral en Harrie Jekkers zijn bekende exponenten van de typische Haagse humor.

Den Haag heeft ook naam als rockstad. De Golden Earring geldt als meest Haagse band allertijden, met in de jaren '60 en '70 concurrentie van Shocking Blue, Q65, The Motions en het duo Bolland & Bolland. Aan het einde van de 20ste eeuw kwam een nieuwe lichting rockmuzikanten op met Anouk, Kane en Di-rect. In de late 19de en vroege 20ste eeuw kende Den Haag een rijke kunstscene. Schrijver Louis Couperus stond symbool voor het leven in de gegoede kringen. De Haagse School is de naam van een schilderstijl rond Hendrik Willem Mesdag. Wieteke van Dort symboliseert als Tante Lien het Haags-Indisch gevoel.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag