Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Tom Janssen

Wij zijn er allereerst voor u, voor de kiezers

Vanaf vandaag is de Kieswijzer van AD Haagsche Courant in de lucht. Ga naar ad.nl/kieswijzer en vul 'm in. Hoofdredacteur Paul van den Bosch legt uit waarom wij dit hulpmiddel in uw stad en regio belangrijk vinden. 

Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) mengde zich afgelopen week in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. In Rotterdam sprak hij over de ‘politiek van het midden’ en haalde fel uit naar de partijen op de flanken, PVV en Denk. Polariserende partijen, zei De Jonge, die problemen vergroten en nooit oplossen. Het CDA in zijn eigen stad heeft al aangekondigd dat het met PVV noch Denk in een coalitie gaat zitten.

Zijn uithaal naar electorale rivalen haalde het nieuws, dat zal de doorgewinterde De Jonge niet verbaasd hebben. Zoals D66-leider Alexander Pechtold goed zal hebben nagedacht over zijn oekaze om zijn Rotterdamse raadsfractie te verbieden straks te laten samenwerken met Leefbaar Rotterdam. De reden: Leefbaar is partner van Thierry Baudet. En dat is voor D66, nu partner van Leefbaar, een no-goarea.

Het is de paradox van de lokale politiek. De campagne heeft de inzet van landelijke kopstukken nodig om de opkomst bij de stembus naar een acceptabel peil op te krikken. De verkiezingen van 21 maart zijn tegelijk een eerste tussenrapport voor het kabinet-Rutte III. Dat beseffen Pechtold en De Jonge als geen ander. En natuurlijk Rutte, Asscher en Buma en al die anderen, die zich de komende maand voor de lokale zaak inzetten.

Persoonlijke verantwoording

Het was aardig geweest als vicepremier De Jonge het vergezicht voor de stad en zijn zorgen over de tweedeling had afgewisseld met een persoonlijke verantwoording voor de afgelopen raadsperiode. Zelf was hij bijna 3,5 jaar lang eindverantwoordelijk voor de portefeuilles zorg en onderwijs, niet de minste in een stad als Rotterdam.

Dáár gaan deze verkiezingen namelijk over. Regerende partijen leggen verantwoording af aan de kiezer, de oppositie legt uit wat zij anders zou doen. Op concrete punten, over zaken die het dagelijkse leven van de kiezer raken.

Quote

De stellingen hebben betrekking op concrete thema’s als zorg, onderwijs, mobiliteit, veiligheid, milieu en integratie

Paul van den Bosch

Dat ontslaat hen niet van de plicht om een visie op de verdere toekomst van een stad, dorp of regio te ontwikkelen. Maar lokale politiek is vooral praktische politiek, zo leert de praktijk. ,,Lokale politiek moet geen ideologische scherpslijperij worden’’, schreef de Haagse burgemeester Pauline Krikke onlangs in een opiniestuk in NRC Handelsblad. ,,Voor mij ligt de kracht in het vermogen snel tot een praktische oplossing te komen voor problemen van mensen.’’

In dat licht moet u de Kieswijzer zien die wij in samenwerking met alle regionale nieuwsredacties binnen ons Persgroep-concern hebben ontwikkeld. Vanaf vandaag te raadplegen via ad.nl/kieswijzer. Het gaat om in totaal 220 gemeenten, ook die in uw regio. De stellingen hebben betrekking op concrete thema’s als zorg, onderwijs, mobiliteit, veiligheid, milieu en integratie. Onze lezers hebben daaraan, middels een enquête, mede aan de basis gestaan. Vervolgens hebben we daaraan de partijprogramma’s gekoppeld. Dat is volgens ons de juiste volgorde. Thema’s die lezers en redactie naar voren schuiven als leidraad. Als regionaal nieuwsmedium zijn we er allereerst voor de kiezers, voor onze lezers en volgers, niet zozeer voor de gekozenen.

Stellingen

Volledig scherm
Paul van den Bosch. © AD

Met de stellingen uit de Kieswijzer zullen wij de nieuwe raadsleden en colleges de komende vier jaar wijzen op hun verantwoordelijkheden. Want uw stad is soms ook gewoon een groot, middelgroot of klein bedrijf, dat op verantwoorde wijze bestuurd moet worden. Dat geldt voor wethouders, maar zeker ook voor raadsleden. 

Houden zij het belang van de stad in de gaten of verzanden zij in eindeloos gehakketak, omdat ze vroeger net even te vaak naar Den Haag Vandaag hebben gekeken? Blijven zij hun partij trouw of regent het straks weer afsplitsingen? Zijn ze bereid tot samenwerking (en dus compromissen) of blijven zij volharden in het eigen gelijk aan de zijlijn? 

Maar geven collegepartijen ook ruimte aan de denkbeelden van de oppositie? Je kunt partijen boycotten, maar toch geen sentimenten negeren als die massaal worden ondersteund in de kieslokalen? 

Van onze redacteuren mag u verwachten dat zij vooral beschrijven wat voor u het gevolg van politieke besluiten is. Uiteraard zullen wij, in de krant en via de website ad.nl, berichten over politieke processen en (soms) de rellen. Maar het belangrijkst is wat de gebeurtenissen in de raadszaal concreet voor u betekenen. 

Dat zullen we elke dag weer zo goed mogelijk proberen te doen. Zo kritisch en neutraal mogelijk. Aan die ‘verkiezingsbelofte’ mag u ons houden. 

En nu ga ik zelf de Kieswijzer invullen op 
ad.nl/kieswijzer

Paul van den Bosch is hoofdredacteur van alle regionale nieuwsmedia van AD, waaronder AD Haagsche Courant.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag