Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Wijkagenten in Haagse regio aan Poolse les om contact te verbeteren

Zeventien agenten van het Haagse korps hebben de afgelopen maanden les gekregen in de Poolse taal en cultuur. Dat moet het contact met de ongeveer 20.000 Polen in de Haagse regio ten goede komen.

Met Den Haag als ongekroonde Polenhoofdstad en met om de hoek tuinbouwgebieden als Westland en Pijnacker-Nootdorp, waar veel Polen werken, is het niet zo gek dat de Haagse politie regelmatig te maken krijgt met Oost-Europese migranten. Om beter te kunnen communiceren met deze mensen hebben zeventien agenten nu een Poolse taal- en cultuurcursus gevolgd. Het pakket omvat tien taallessen en bezoeken aan bedrijven en instellingen.

Het lespakket werd door de Haagse politie-eenheid ontwikkeld, samen met een stichting die zich in de Bollenstreek al langer inzet voor Poolse arbeidsmigranten.

Mohamed Ouadai, beleidsmedewerker bij de politie, zag de Poolse gemeenschap de afgelopen jaren flink groeien. Hij constateerde dat het vaak lastig is om in contact te komen met deze groep mensen vanwege de taalbarrière. Daaruit ontstond het idee om een cursus op te zetten.

De zeventien deelnemende agenten volgden vanaf half september tien gezamenlijke lessen en kregen daarnaast nog het nodige huiswerk mee. Uiteindelijk hebben de cursisten nu de basis van de Poolse taal onder de knie. En dat was ook wel nodig, legt Sacha Kipping uit. Ze is wijkagent bij het basisteam Den Haag Zuiderpark en heeft Rustenburg-Oostbroek als werkgebied, een gebied waar veel inwoners met Oost-Europese wortels wonen. ,,Ik heb erg veel Poolse mensen in mijn wijk en had zelf de behoefte om een taalcursus te volgen.''

Moeite

Kipping zag dat ze niet de enige was die moeite had om met de Poolse bewoners in contact te komen. Ook buurtcommissies, die er in Rustenburg-Oostbroek volop zijn, wilden graag dat deze groeiende groep mensen kan meedoen.

Tijdens de cursus was er ook aandacht voor de tradities en opvattingen van Polen. Er zijn bezoeken gebracht aan een Westlands bedrijf waar veel Polen werken, aan een gemeentelijk informatiepunt voor Polen in Hillegom en aan een opvanglocatie voor verwarde en verslaafde Polen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag