Wijnand is kampioen der onbekende sporten

VideoNederlands kampioen worden en grote prijzen winnen. De meeste sporters dromen daar toch van? Voor Hagenaar Wijnand Post (35) kwam die droom uit. Waarbij het misschien helpt dat de sporten waarin hij uitblinkt amper bekend zijn... 

Ambassadeur van ‘echt vreemde’ sporten, de koning van Nederlandse, Europese en wereldkampioenschappen, een sporter in hart en nieren, een winnende topatleet. Zo zou je Wijnand Post kunnen omschrijven, al ziet hij het zelf niet zo. In 2017 deed hij met drie verschillende sporten, die vrij weinig mensen kennen, mee aan maar liefst drie Nederlandse kampioenschappen en een Europees kampioenschap.

April 2017. Post doet met zijn team mee aan het NK onderwaterhockey. Een ietwat onbekende sport die zijn hart heeft veroverd. ,,Ik speel het al 21 jaar, ben ermee opgegroeid. Mijn vader en broers speelden het ook allemaal.’’ In al die jaren reisde hij door Europa, en zo nu en dan verder dan de Europese grenzen, om mee te doen aan EK’s, WK’s en NK’s. De hoogste prestatie die hij met zijn teamgenoten behaalde was de vijfde plaats op een wereldkampioenschap. Afgelopen jaar besluit Post enkel mee te doen aan het NK in april. Zijn team wint.

In de zomer is de Hagenaar ook van de partij bij het Europees kampioenschap ultimate dodgeball. Per toeval komt hij in aanraking met de sport, waarbij trefbal op trampolines wordt gespeeld. ,,En dat smaakte naar meer.’’ Bij het EK eindigt Post met zijn team als zesde. Een paar maanden later verovert hij met zijn team toch nog een kampioenschapstitel tijdens het Nederlands kampioenschap op 3 december. De tweede titel is binnen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag