Winnaar Jos van Leeuwen Fotoprijs: 'Ik zag meteen dat ik deze foto moest maken'

VIDEOAlexander Schippers mag zich de eerste winnaar noemen van de Jos van Leeuwen Fotoprijs. De Leidse fotograaf en filmmaker kreeg de prijs voor een foto van met olie besmeurde zwanen in Hoek van Holland.

Schippers werd gekozen uit zes geselecteerde finalisten, fotografen die onder meer beelden maakten van de berging van de verongelukte stint, van jagers die in de Oostvaardersplassen op herten jagen en van de aanslag op Amsterdam Centraal.

Dat Schippers uiteindelijk de prijs in ontvangst mocht nemen, had hij niet aan zien komen. ,,Het is zo'n mooie reeks fotografen. Ik was al vereerd door de nominatie." De winnende foto was geen toevalstreffer. ,,We kregen een rondleiding bij de wasstraat van de zwanen. Ik zag meteen: dit wordt hem. Maar we moesten eerst de rondleiding afmaken."

Volledig scherm
De winnende foto van Alexander Schippers © ANP

Kop

Toen hij de kans kreeg om de verzwakte, vuile zwanen te fotograferen, sloeg hij meteen toe. ,,Je ziet de stress in de ogen van de zwaan in het midden. Ik heb daarna geprobeerd om er nog een paar te maken, maar dat ging niet meer. Toen had hij zijn kop al weggedraaid.''

Volledig scherm
De winnaar van de publieksprijs, het beeld is gemaakt door Steven Kruit. © Hollandse Hoogte / Hollandse Hoo

Voor Steven van der Kruit, winnaar van de publieksprijs, was het toeval dat hij op het juiste moment op de juiste plaats was. Hij fotografeerde het moment dat de aanslagpleger op Amsterdam Centraal door de politie onder schot werd gehouden. ,,Ik schrok ervan dat ik won, met een zaal vol professionele fotografen." Van der Kruit fotografeert wel veel, maar is geen nieuwsfotograaf van beroep. ,,Ik ben hier een beetje de vreemde ooievaar in de bijt", zei hij, met een knipoog richting het ooievaarsbeeldje dat hij in ontvangst mocht nemen.

Initiatief

Volledig scherm
Alexander Schippers (l) is dolblij met zijn prijs. De naamgever van de prijs, Jos van Leeuwen zelf, voelt zich duidelijk vereerd. © ANP

De prijs is een initiatief van beeldmagazine Hollandse Beelden en is vernoemd naar Jos van Leeuwen, de persfotograaf die ook verbonden is aan deze krant en die als 'een van de laatste ambachtsmannen in Den Haag' werd aangeduid. ,,Ik weet als mijn rechterbroekzak trilt dat het de brandweer is, als mijn linkerbroekzak trilt is het de GGD en als mijn kontzak én broekzak trillen is het persalarm. Ik ben de ogen van AD Haagsche Courant. Ik besluit wanneer ik het een goed moment vind om de foto te maken en die staat dan morgen in de krant.”

Terugkijkend op de uitreiking van 'zijn' prijs, zegt Van Leeuwen (71): ,,Het was heel bijzonder, ik heb er echt van genoten.''

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Dief van portemonnee Haagse muzikant Ed Struijlaart opgepakt in Den Haag: ‘Boef bood excuses aan’
    PREMIUM

    Dief van portemon­nee Haagse muzikant Ed Struij­laart opgepakt in Den Haag: ‘Boef bood excuses aan’

    Een van de dieven die in oktober de portemonnee van de Haagse singer-songwriter Ed Struijlaart pikten tijdens een optreden in Zwolle, is afgelopen donderdag in Den Haag opgepakt. Tijdens het optreden in de Odeon werd de portemonnee met pinpas van Struijlaart door twee dieven uit zijn kleedkamer meegenomen. Het verhaal kreeg een bizarre wending toen een van de dieven via Instagram contact met hem zocht, zijn excuses aanbood en de pas naar Struijlaarts moeder stuurde.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag