Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Woede om windmolens op A12 bij Zoetermeer

Er is een hoop misgegaan met de plannen voor windturbines langs de A12. Dat stelt het Zoetermeers stadsbestuur. Zo zou er te weinig onderzoek zijn gedaan en is er te veel onduidelijkheid over de hoogte van de turbines.

Quote

In Pijnacker-Noot­dorp weten ze al een jaar van deze plannen, terwijl wij van niets weten

Niek Gahrman

Het kwam als een complete verrassing voor zowel omwonenden als politici in Zoetermeer: de plannen voor enkele windturbines in het Balijbos langs de A12. ,,Er is geen nader onderzoek gedaan naar deze locatie en er is met de gemeente ambtelijk noch bestuurlijk overleg gevoerd'', schrijft het college in een memo aan de gemeenteraad.

De boosheid over de hele gang van zaken is vanuit Zoetermeer inmiddels overgebracht naar de provincie. Die ziet het Balijbos wél als serieuze locatie voor de plaatsing van de windmolens. In de brief verwijst de gemeente onder meer naar de stadsregio Rotterdam, waar ook plannen zijn voor de plaatsing van windturbines. Daar is een heel proces van belemmeringstudies, marktconsultaties en werksessies doorlopen om te komen tot de meest optimale locaties voor windenergie. Dit is voor de locatie in het Balijbos niet gebeurd, wat volgens de gemeente niet bevorderlijk is voor het creëren van draagvlak.

Daarnaast vreest Zoetermeer voor de gevolgen voor het Balijbos op het moment dat daar enkele windmolens komen te staan. ,,Wij maken ons zorgen over de kwaliteit en de beleving van het landschap in dit gebied als er windturbines worden gerealiseerd'', schrijft de gemeente aan de provincie. Hierbij wordt het bos een 'belangrijk recreatiegebied voor de directe woonomgeving' genoemd.

Hoogte
Tot slot ontbreekt het volgens de gemeente aan duidelijkheid over de hoogte van de windmolens die er moeten komen. In Zoetermeer bestaat de angst dat de turbines wel-eens veel hoger zouden kunnen zijn dan bijvoorbeeld de windmolens die al aan de oostkant van de stad staan.

Eerder klaagden ook de Zoetermeerders zelf over de gebrekkige informatievoorziening rondom de plannen. ,,In Pijnacker-Nootdorp weten ze al een jaar van deze plannen, terwijl wij van niets weten,'' stelde buurtbewoner Niek Gahrman eerder al vast. Net als een flink aantal andere bewoners uit Meerzicht tekende hij officieel bezwaar aan tegen de komst van de windmolens.

De provincie reageerde eerder al op de weerstand vanuit Zoetermeer door de uiterste datum waarop omwonenden protest tegen de plannen kunnen indienen, te verschuiven. In eerste instantie moesten protesten uiterlijk op 14 december binnen zjin, nu is dit 12 januari geworden.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag