Volledig scherm
© FOTOBURO FRED NIJS

Woede over blokkeren enquête door Delftse raad

De gemeenteraad kapt het onderzoek naar de misgelopen grote projecten af. Er komt geen raadsenquête waarin bijvoorbeeld oud-wethouders het vuur na aan de schenen kan worden gelegd.

Quote

Wij willen geen aanvallen op personen en geen mediahype

Huub Halsema
Quote

Wij willen bijltjes­dag

Jan Peter de Wit

Dat bleek dinsdagavond in een extra vergadering van de raadscommissie algemeen. Vorig jaar besloot de raad nog dat zo'n ingrijpend onderzoek er moest komen. Maar de commissie uit de raad die de projecten onderzocht, adviseerde begin deze maand toch maar geen enquête te houden omdat die 'geen meerwaarde' zou hebben.

De voltallige oppositie meent dat er wél verder moet worden gespit. Volgens de SP om duidelijk te krijgen 'waarom alles zo mis is gegaan'. En volgens Onafhankelijk Delft om erachter te komen 'wie de schuldigen' zijn.

Gelederen gesloten
De coalitiepartijen (D66, VVD, PvdA, STIP en GroenLinks) hielden de gelederen echter gesloten. ,,De oplossing ligt in de toekomst. Wij willen geen aanvallen op personen en geen mediahype,'' zei D66-woordvoerder Huub Halsema.

ChristenUnie-woordvoerder Joëlle Gooijer wees tevergeefs op het belang van het afleggen van 'openbare verantwoording'. ,,D66 wil blijkbaar verder niets weten,'' sneerde CDA'er David van Dis. ,,We zijn pas halverwege. We willen de onderste steen boven hebben.'' Maar PvdA'er Bert Brehm stelde dat alle vragen aan de zittende wethouders kunnen worden gesteld.

Bijltjesdag
Jan Peter de Wit (Onafhankelijk Delft) nam zijn toevlucht tot oorlogsretoriek. ,,Wij willen bijltjesdag,'' riep hij, doelend op een aantal oud-wethouders. En hij riep op tot 'verwijdering van de PvdA-kliek' uit het ambtelijk apparaat.

Deze toon wekte wrevel. Maar ook een nuchtere oproep van Aad Meuleman (Stadsbelangen) aan de coalitie om te respecteren dat veel partijen nog wél fundamentele vragen hebben en dus akkoord te gaan met een enquête, was aan dovemansoren gericht. Op zichzelf waren overigens bijna alle partijen positief over de uitgebrachte rapporten en de aanbevelingen voor de toekomst.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag