Volledig scherm
Klassieke Zwarte Piet. © anp

Woeste reacties op Zwarte Piet-besluit schoolbesturen

Het besluit van de Haagse schoolbesturen om in drie jaar tijd te stoppen met de klassieke Zwarte Piet, levert zeer heftige reacties op. Met name de tegenstanders van het schoolbesluit roeren zich op social media.

Sinds het nieuws via deze krant wereldkundig is gemaakt, buitelen mensen over elkaar heen om hun mening te geven in de Pieten-discussie.

In de Haagse gemeenteraad was het raadslid Richard de Mos die zich als eerste roerde. Hij wil donderdagavond een spoeddebat tijdens de raadsvergadering want 'het in de ban doen van onze kindervriend is onacceptabel'. Zijn Groep De Mos/Ouderen Partij Den Haag is ook een petitie gestart.

Op de redactie van AD Haagsche Courant komen telefoontjes binnen van woedende ouders. Een van hen beweerde 'witheet te zijn' en vertelde dat hij vanochtend huilende moeders op het schoolplein aantrof. Bij deze basisschool in de Vinex-wijk Wateringse Veld zou de sinterklaasviering over een paar maanden volgens deze beller massaal geboycot gaan worden.

Schande
Ook bekende Hagenaars laten hun stem horen. Zo was 'beroepshagenees' Henk Bres recht voor zijn raap als altijd. 'Schande, weer een mooie Nederlandse cultuur om zeep geholpen door een stelletje laffe bestuurders,' meldt hij zijn volgers op Twitter. Acteur Achmed Akkabi houdt er een tegengestelde opinie op na. 

Kamerleden, vooral aan de rechterzijde van het politieke spectrum, twitteren eveneens volop over het onderwerp. De beslissing van alle Haagse schoolbesturen wordt onder meer door Joram van Klaveren (VNL) en PVV'er Machiel de Graaf gezien als een verkwanseling van een oer-Hollandse traditie.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag