Volledig scherm
PREMIUM
Woningen gaan in de hele regio weg voor recordprijzen. © Fotomontage Hans van Kralingen

Woningen gaan in de hele regio weg voor recordprijzen

Amsterdamse toestanden! De gekte op de huizenmarkt slaat nu ook in Den Haag en omstreken toe. ,,Mijn huis ging weg voor een bizar bedrag.’’  

Westland: 'De bouwkosten zijn ook veel hoger'
De prijsstijging van de gemiddelde Westlandse woning valt nog alleszins mee. Vergeleken met de buurgemeenten is zes procent toename over een heel jaar bijna te verwaarlozen. Toch merken ook de Westlanders het nodige van de verhitte huizenmarkt. Zo wordt er ‘zwaar overschreven op nieuwbouwprojecten’, stellen makelaars. Dat kan prijsopdrijvend werken. Een Westlander die uitgeloot werd voor nieuwbouw in ’s-Gravenzande, kon in de volgende fase van het project toch zijn gewenste woning krijgen. Maar dan voor 30.000 euro meer dan eerder. ,,Dat kan voorkomen’’, zegt een medewerker van bouwbedrijf ABB. ,,Als er een jaar overheen gaat kunnen de prijzen stijgen. Ook al omdat ‘de bouwkosten flink zijn toegenomen.’’ Marcel Crans, van Helm en Heus Makelaars, beaamt dat. ,,Vergeleken met een jaar geleden zijn bouwmaterialen een stuk duurder geworden. En de personeelskosten zijn ook gestegen: er is een tekort aan handjes, aan stukadoors en metselaars, en dat drijft de prijzen op.’’

Soms krijg je een kans die je niet kunt laten schieten. Till Behne (35) weet er alles van. Onlangs deden de Hagenaar en zijn vrouw hun huis van de hand voor een bedrag dat hun stoutste dromen overtrof. ,,Zo hoog. We vonden bijna dat we het niet konden maken’’, zegt hij met een lach. 

De Haagse huizenmarkt is overspannen. Erg overspannen. Als beleggers op grote schaal de beperkt beschikbare woningen opkopen, dan is dat een teken aan de wand. Als woningzoekenden soms tien huizen bezichtigen en niet eens in de buurt van een koopovereenkomst komen, dan zegt ook dat een boel. En ja, als de prijs van een gemiddelde woning in niet meer dan een jaar tijd met dertig procent toeneemt, dan is de boodschap helder: de Haagse huizenmarkt gaat die van Amsterdam en Utrecht achterna. 

In de Haagse regio kunnen ze er ook al over meepraten. Delft bouwt studentencomplex na studentencomplex, maar kan haar studerenden nog altijd bij lange na niet allemaal kwijt. En wie in Westland onlangs werd uitgeloot voor een huis in de eerste fase van een populair nieuwbouwproject moest nauwelijks een half jaar later voor diezelfde woning in de tweede fase 30.000 euro extra neertellen. Zelfs in Zoetermeer, de stad waar je altijd nog wel voor een schappelijk bedrag terecht kon voor een leuke eengezinswoning met een tuin gaan de huizen nu voor recordprijzen weg.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag