Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Woordvoerder GroenLinks-wethouder al na maand ziek thuis door #metoo-schandaal

#metooWethouder Liesbeth van Tongeren beleeft weinig plezier aan haar woordvoerder die zij zelf heeft uitgekozen, een bekende van GroenLinks. De jongeman was amper een maand in dienst, of hij meldde zich ziek nadat uitkwam dat hij eerder bij de partij was ontslagen vanwege een #metoo-schandaal.

Sinds hierover drie weken geleden voor het eerst een bericht over in de krant stond, zit hij ziek thuis, aldus bronnen op het Haagse stadhuis. De commotie zou hem teveel zijn geworden, stellen zij.

Maar daar blijft het niet bij: Van Tongeren heeft vanwege de aanstelling nu zelf ook een politiek probleem met de Haagse Stadspartij. Raadslid Fatima Faïd beweert dat Van Tongeren door de benoeming 'actief bijdraagt aan het creëeren van een onveilige werkomgeving' voor vrouwelijke ambtenaren.

Met drank overgoten kerstdiner

Als woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks probeerde hij na een met drank overgoten kerstdiner in 2017 een vrouwelijke stagiair te zoenen. Dat deed hij nadat ze de laatste trein had gemist, en hij haar een logeerplek had aangeboden. Ondanks dat ze liet blijken niet van zijn avances gediend te zijn, bleef hij aandringen. GroenLinks accepteerde aanvankelijk zijn excuses, maar ontsloeg hem later alsnog.

Begin dit jaar koos Van Tongeren hem als zegsman, nadat ze met meerdere geschikte kandidaten had gesproken. De affaire is gedurende de procedure wel aan de orde gekomen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag