Volledig scherm
De Zandmotor. © Joop van Houdt

Zee eist weer een leven: badgast overleden bij de Zandmotor

Twee badgasten, die niet zouden kunnen zwemmen, zijn vanmiddag bij de Zandmotor op de grens van Monster en Den Haag in zee in de problemen gekomen. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt, maar voor één van de slachtoffers kwam de hulp te laat. 

Rond 13.00 uur werden diverse reddingsbrigades, de brandweer en traumahelikopter gealarmeerd. Ook de KNRM van Ter Heijde en Scheveningen snelde toe. Twee mannen waren in zee in de problemen gekomen. Eenmaal ter plaatse had één van de twee zichzelf al in veiligheid gebracht. De andere man is in kritieke toestand uit zee gehaald en vervolgens gereanimeerd. 

Deze laatste reddingspoging mocht niet baten, zo laat de reddingsbrigade van Monster via Facebook weten. De man is overleden. 

Problemen

De laatste tijd raken zwemmers regelmatig in last in de Noordzee. Zo kwam afgelopen zondag bij Kijkduin een Duitse man in de problemen. Deze vader van twee kinderen werd eveneens gereanimeerd, maar hij overleed later in het ziekenhuis.

Hoewel sterke onderwaterstromingen de zee de afgelopen dagen erg gevaarlijk maakten, lijkt het incident van vandaag een andere hoofdoorzaak te hebben. Een woordvoerder van de Haagse reddingsbrigade laat weten dat beide mannen niet konden zwemmen. Dit zou de man die eigenhandig op het droge wist te komen hebben gezegd. Een zegsman van de Monsterse reddingsbrigade vertelt desgevraagd dat de betrokkenen 'een migratie-achtergrond' hebben. Het is bekend dat een groot deel van de mensen die in Nederlandse wateren verdrinken een niet-Nederlandse achtergrond hebben. Dit komt omdat zwemmen niet 'automatisch' is inbegrepen bij hun opvoeding. 

 Over de woonplaats en leeftijd van de in problemen gekomen badgasten wist vandaag niemand van de toegesnelde hulpdiensten iets te zeggen. 

Het voorval had plaats bij de Zandmotor. ,,Het lastige was ook dat alleen de familie van het slachtoffer hier aan het recreëren was. Daarnaast is het op enige afstand van onze reddingspost'', zegt een woordvoerder van de Monsterse reddingsbrigade. ,,Vandaar dat wij aanraden om in de buurt van een reddingspost in zee te gaan of op een plek waar meerdere badgasten zich bevinden.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag