Voetballers Jos Vercauteren (l) en Pim van der Vegt (r) op het hoofdveld van HBS
Volledig scherm
Voetballers Jos Vercauteren (l) en Pim van der Vegt (r) op het hoofdveld van HBS © NICO SCHOUTEN

'Zege gaat lang mee'

In derby's wordt niet alleen historie geschreven, je treft er ook historische helden langs de lijn. Zoals Jos Vercauteren (54) van Quick en Pim van der Vegt (73) van HBS: ,,Het lekkerst is winnen in de laatste minuut."

Jos Vercauteren. Oorspronkelijk middenvelder, aan het einde van zijn loopbaan aanvaller. Loeiharde werker met een neusje voor de goal. Vooral in combinatie met Dave Jongejan niet te stuiten. Bij afscheid in 1996 was hij met 346 officiële wedstrijden in Quick 1 recordhouder, inmiddels heeft Joost de Gelder dat in handen. Jos voetbalt nog steeds: ,,Bij de klassieke veteranen, met spelers als Rob Teeuwisse, Caspar van der Geest en Raymond Evenblij. Zaterdag spelen we de voorwedstrijd tegen de veteranen van HBS."

Pim van der Vegt. Droomspits. Van 1966 tot en met 1971 topscorer HBS 1. Haags amateurelftal. Prima techniek, dito snelheid, maar vooral veel inzicht. De man had zodra het vijandelijke doel in zicht kwam, zijn plan altijd al paraat.

Voetballers  Pim van der Vegt (l) en Jos Vercauteren (r) op het hoofdveld van HBS
Volledig scherm
Voetballers  Pim van der Vegt (l) en Jos Vercauteren (r) op het hoofdveld van HBS © NICO SCHOUTEN

Keuzecommissie

Poll

Wie gaat er winnen: HBS of Quick?

  • HBS (30%)
  • Quick (54%)
  • Het wordt gelijkspel (15%)
597 stemmen

Als voedingsbodem voor mooie anekdotes gaat er weinig boven een burenderby. Neem deze, uit 1968. Toen de trainer nog gewoon trainde en niets te zeggen had over de opstelling. Dat was bij HBS de taak van de Keuzecommissie. Die stond onder leiding van Henk Roodhuizen. Zo'n ouderwetse gentleman met veel gezag. Naarmate de derby dichterbij kwam, begon die steeds vaker á la de Romeinse senator Cator Maior alles wat hij zei op dezelfde manier af te sluiten. Cator Maior deed dat met: 'Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.' Ofwel: 'En overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden.'

Pim van der Vegt: ,,Daar had Roodhuizen een variatie op: 'En overigens ben ik van mening dat Quick verslagen moet worden'. Nu hadden we als spelers geen hoge pet op van het voetbalinzicht van Roodhuizen, maar hij bleef die kreet maar herhalen. Je raadt het al, we wonnen. Zelfs mijn enige keer in de senioren dat we dat op hun terrein voor elkaar kregen."

Zo zie je maar: bij burenderby's draait het om meer dan voetbalkwaliteiten alleen. ,,Omdat er zo veel krachten loskomen, heb je een over-mijn-lijk-mentaliteit nodig", knikt Jos Vercauteren. ,,Als ploeg echt schouder aan schouder staan." Van der Vegt: ,,Wie de derby beslist, gaat de boeken in. Wat dat betreft gaat zo'n zege op de buren lang mee."

Van der Vegt denkt dat de 'Kraaien' in staat zijn er een gelijkspel uit te slepen. Vercauteren gaat met veel overtuiging uit van een overwinning van de 'Haantjes': ,,En dan het liefst een zege vlak voor het einde. Laat maar zeggen: op zijn Duits. Het lekkerst is winnen in de laatste minuut.'' Dat laatste kan Van der Vegt zich helemaal in vinden: ,,Ik zeg het hier ook zo vaak: 'Zo laat mogelijk scoren, jongens'. Hoe korter de tegenstander heeft om zich te hergroeperen, hoe beter het is."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag