Volledig scherm
Eerstejaars archeologiestudenten van de Universiteit Leiden aan het werk op de Steynhof. © Gemeente Den Haag

Zeldzame sporen uit de steentijd gevonden in Wateringse Veld

Dit najaar doen archeologen opgravingen op de Steynhof in Wateringse Veld. Op een oud duin zijn zeldzame sporen uit de steentijd gevonden van zo'n 5000 jaar oud, meldt gemeente Den Haag. De vondsten vertellen ons veel over de levenswijze van de eerste boeren in de regio.

De grondlaag waarin men verwacht de sporen te vinden, wordt nauwkeurig met de hand uitgegraven. Hierbij wordt ook vooral gelet op de verspreiding van het materiaal: als er veel botten bij elkaar worden gevonden, kan dit bijvoorbeeld betekenen dat er op die plek een koe is geslacht.

Sporen uit de steentijd worden maar zelden gevonden in de regio, dus de opgravingen in Wateringse Veld spelen een belangrijke rol in het uitbreiden van de kennis over deze periode.

Landbouw en veeteelt

Zo blijkt uit de vondsten dat vooral landbouw en veeteelt een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de eerste bewoners. Op de strandwallen waren kleine akkers aangelegd en er werd vee gehouden op de kwelders.

Een wat kleinere aanwijzing zijn de pootafdrukken van koeien die zijn gevonden. Deze zijn zichtbaar doordat ze door natuurlijke processen met licht zand zijn opgevuld. Ook zijn er veel 'schrabbers' opgegraven. Dit zijn kleine werktuigen waarmee huiden werden bewerkt. 

Er zijn zoveel schrabbers gevonden op de Steynhof, dat specialisten verwachten dat de boeren de huiden bewerkten voor de internationale handel. Naast landbouw en veeteelt deden de eerste bewoners in de regio ook aan vissen, jagen en verzamelen.

De opgravingen op de Steynhof gingen eind september van start en worden nog de rest van de maand uitgevoerd.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag