Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Zes jaar geëist tegen Haagse pastor voor jarenlang misbruik van twee buurmeisjes

Het OM eist zes jaar cel tegen de pastor van de Ghanese kerk in Den Haag vanwege misbruik van twee zusjes. Hij zou de jonge meisjes jarenlang hebben betast aan borst, billen en vagina. Tijdens de zitting vanmiddag bij de Haagse rechtbank ontkende de man alle beschuldigingen.

De moeder van de meisjes had met pastor Rans D. (58) de Ghanese kerk in Den Haag opgericht. De zusjes kwamen vaak bij hem thuis over de vloer. Daar zou hij ze betast hebben. Bij een van de slachtoffer begon het toen ze ongeveer zes jaar was en ging het veertien jaar door. Bij haar zus begon het op haar elfde jaar en duurde het zeven jaar. In 2013 zou het misbruik gestopt zijn.

De meisjes vertelde bij de politie dat de pastor smoezen gebruikte om hen te betasten. Zo wilde hij één slachtoffer opmeten, omdat ze te dik zou zijn. Of hij smeerde olie op de buik, om ‘boze geesten te verdrijven’.

Complot

Bij de rechtbank verwierp de pastor woensdag alle beschuldigingen. “Ik kan toch niet preken over goed en kwaad en dan dit doen!”, zei Rans D. “Jezus Christus”, zuchtte hij. Volgens hem was hij slachtoffer van een complot van de zussen.

De Ghanese kerk, die wekelijks vieringen houdt in de Lukaskerk in de Schilderswijk, staat achter Rans D. Een tiental medestanders, waaronder bestuursleden, waren woensdag in de rechtszaal om hem te steunen. De pastor verklaarde zelf dat hij, na zijn vrijlating, weer wil gaan preken. Het OM eist echter dat hij, naast een celstraf van zes jaar, ook nog een beroepsverbod krijgt opgelegd door de rechtbank van negen jaar,

Schadevergoeding

In een slachtofferverklaring deden de meisjes woensdag uit de doeken hoe het misbruik hun levens verpest heeft. ,,Ik leef door hem in een hel”, verklaarde een van de zussen. “Telkens herbelevingen en nachtmerries. Ik wil gerechtigheid en dat hij gestraft wordt.” Ze eisen gezamenlijk een schadevergoeding van 70 duizend euro.

De officier van justitie achtte het seksueel misbruik bewezen. De verdachte zou in een gesprek met de moeder en de zusjes, dat is opgenomen, vergiffenis gevraagd hebben. ,,De verdachte heeft zijn positie als pastor misbruikt”, meende de officier van justitie.

De advocaat van de pastor vindt dat de vertaling van het opgenomen gesprek vanuit het Ghanees niet deugt. De raadsman wilde daarom bij de zitting nog een tolk daarover ondervragen, maar dat vond de rechtbank niet nodig.

Uitspraak is over twee weken

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (60%)
  • Nee (30%)
  • Geen mening (10%)
1333 stemmen