Volledig scherm
© Regio15

Zes maanden cel na fatale straatrace in Rijswijk

Jessy P. (19) en Desley J. (20) zijn vandaag veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, nadat zij bij een straatrace in september 2017 een 62-jarige Rijswijker aanreden. Die overleed door het ongeval. Ook mogen de twee jonge automobilisten vier jaar niet rijden. 

P. en J. hebben altijd ontkend dat ze op die bewuste septemberdag bezig waren met een straatrace. Voor het Openbaar Ministerie staat op basis van ooggetuigenverklaringen vast dat het duo wel degelijk een race reed, toen de overstekende Rijswijker met fatale afloop werd aangereden.

Het OM stelt dat beide verdachten even schuldig zijn aan het ongeluk. De twintigjarige Desley J. schepte de man met een snelheid van 93 kilometer per uur, maar volgens de rechtbank had het slachtoffer net zo goed op de motorkap van de auto van de negentienjarige Jessy P. kunnen belanden.

J. erkent dat hij te hard heeft gereden en dat hij daarom schuldig is. De rechtbank verweet P., die na het ongeval is doorgereden, dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft erkend.

Race

Uit getuigenverklaringen in de rechtbank bleek dat de twee verdachten veel te hard hadden gereden. De twee verdachten zouden bij het stoplicht aan de Generaal Spoorlaan elkaar hebben uitgedaagd tot een race. Uit onderzoek is gebleken dat ze meer dan 90 kilometer per uur hadden gereden, terwijl op de laan 50 kilometer per uur is toegestaan.

Het slachtoffer had geen schijn van kans. Hij stak lopend over toen hij werd aangereden door de Peugeot en vloog door de lucht. Volgens de rechter kwam zijn bloed meters verder terecht. 

Desley J., die in de Peugeot had gereden, stelde twee weken geleden in de rechtbank verschrikkelijk ontdaan te zijn geweest. ,,Die man wilde misschien ook gewoon naar huis gaan. Dit was niet de bedoeling'', zei hij tegen een agent. Hij maakte zich gelijk zorgen om zijn toekomst. ,,Ik ben 19 en heb straks doodslag op mijn naam staan.''

Twee weken geleden 
eiste het OM zeven maanden en negen maanden cel tegen de twee verdachten. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag