Volledig scherm
PREMIUM
© Frank Jansen

Zestig graden! Op die temperatuur was ik mijn handdoeken

ColumnSlecht nieuws voor ADO-sporters en supporters: ze kunnen bezwijken onder een hitteberoerte. U leest het goed. Een levensgevaarlijke situatie dreigt voor bewoners en bezoekers van het Cars Jeans stadion.

Een hitteberoerte. Ik kan me er iets bij voorstellen, maar heb er nog nooit van gehoord. Net zoiets als de plintenladder die ik als 14-jarige vakkenvuller van mijn bedrijfsleider moest gaan halen bij de Hubo. Zelden zo voor lul gestaan. Ik zal de enige niet zijn. Wie is nooit op pad gestuurd voor een vierkante gatenboor, een tube luchtlijm of een kopje warm ijswater?

Hitteberoerte - ik dacht aan een geintje op de werkvloer. Er zijn duizenden en duizenden mensen voor het lapje gehouden omdat ze op zoek moesten naar een liter mierenmelk, de map met zoekgeraakte stukken of een doosje rode bougievonkjes. Bij de kantoorboekhandel vragen om een papiermagneet (voor papier dat achter de radiator is gevallen): ook al niet goed voor je zelfbeeld. Er zijn lokale varianten, zoals een tomatenpitmachientje in het Westland. Of neem onze eigen Haagse instinker: ooievaarskuitenvet.

In die categorie viel bij mij ook de hitteberoerte. Totdat Nathalie Theeuwes, als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek), haar bevindingen presenteerde. Dat onderzoek liegt er niet om. ’t Is geen krop yoghurt waar ze mee komt. Op natuurgrasvelden loopt de temperatuur op zomerse dagen op tot 30 graden, op kunstgras kan dat zomaar 60 (!) graden zijn. Op die temperatuur was ik mijn handdoeken. En daar loopt een voetballer twee keer drie kwartier overheen te rennen.

Geen wonder dat ze erbij neervallen de hele tijd. En wij maar denken dat het slechte acteurs waren. Ze zijn gewoon getroffen door een hitteberoerte. U weet net als ik dat er veel meer kunstgrasvelden in onze stad en regio zijn. Ook toeschouwers kunnen ten prooi vallen aan een hitteberoerte.

Als u ineens een warme wind uit de Sahel langs uw wang voelt glijden, dan weet u dat uw tijd gekomen is en u kan bezwijken aan een hitteberoerte. En het ergste is: dit is geen geintje, het is serieus. Gelukkig is er ook een remedie tegen de hitteberoerte: goed insmeren.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag