Volledig scherm
Reda N. © Felix Guérain

Zet Reda N. in cel zijn louche zaken voort?

Hij is een overvaller die de rijken van Nederland bruut beroofde. En veroordeeld, tot een celstraf van 14 jaar. Maar Hagenaar Reda N. lijkt vanuit de gevangenis zijn louche zaakjes voort te zetten. In zijn cel werden een laptop en een dongel gevonden, net als de namen van twee gefortuneerde zakenmannen.

Quote

Het gebeurt natuurlijk dat er smokkel­waar een gevangenis binnenkomt. Dat gebeurt al dan niet via het bezoek, er zijn tal van mogelijkhe­den

André ten Broeke (staatsadvocaat)

Lang is Reda N. (28) even ongrijpbaar als berucht. De politie merkt de Hagenaar vele malen aan als verdachte, maar net zoals N. in 2011 de kogels van een arrestatieteam weet te ontwijken, volgt nooit een lange celstraf. Tot dit jaar.

14 jaar cel, voor drie brute overvallen. Eén ervan is die op de Rijswijkse miljonair Wim Zegwaard, die in 2012 met zijn vrouw onder schot gehouden wordt door gemaskerde rovers. Ze bezorgen het paar de angstigste 130 minuten van hun leven en stelen onder meer een collectie kostbare horloges.

En dan is er nog het gezin in de Rotterdamse wijk Hillegersberg, dat een paar maanden later óók zo bruut wordt overvallen. De vader wordt besprongen en samen met zijn vrouw gescheiden van hun kinderen. Die krijgen te horen dat de overval een oefening is, 'voor papa's werk'.

De straf die N. krijgt is fors, maar lijkt hem nu niet op het rechte pad te brengen. Justitie houdt er sterke vermoedens op na dat de Hagenaar zijn louche zaakjes vanuit de gevangenis voortzet. Het bewijs voor die stelling treffen ze aan in zijn cel: een laptop, een dongel die internetten mogelijk maakt, en een briefje. Daarop staan twee namen: Paul van Riel en Hubert Verstichele.

Het kan goed zijn dat het gaat om de Nederlandse CEO Paul van Riel van het bedrijf Fugro, dat een miljardenomzet draait. De naam Verstichele behoort toe aan een Vlaamse handelaar, die in 2013 al in handen viel van oplichters. Die smeren hem waardeloze aandelen aan en troggelen hem zo een miljoen euro af.

Nu zijn de twee misschien wel in het vizier gekomen van N., wiens advocaat Neil Bertrand niet op de zaak wil ingaan. Feit is dat Reda sinds de ontdekking van de spullen in zijn cel op een lijst is geplaatst voor vlucht- en maatschappelijk gevaarlijke gedetineerden. Het levert hem een strenger gevangenisregime op.

En daar wil N. zich niet bij neerleggen. Woensdag dient een kort geding, waarmee hij de staat voor de rechter sleept. Hij wordt niet alleen bijgestaan door het gerenommeerde kantoor van topadvocaat Stijn Franken, maar ook door de Haagse advocaat Mark Krul, die doorverwijst naar zijn confrère Bertrand.

De namen die op het gevonden briefje staan, zijn volgens advocaat van de staat André ten Broeke van 'secundair belang'. Ook al zou de gevangenisdirecteur hebben gezegd dat N. verantwoordelijk is, mocht er iets zou gebeuren met de twee mannen die erop prijken. ,,Het gaat er vooral om dat er sprake lijkt te zijn van voortgezet crimineel handelen.'' En dat zou vooral blijken uit de dongel die in N.'s cel is aangetroffen.

Raadsel
Hoe het kan dat N. over zo'n dongel beschikt is volgens Ten Broeke een raadsel. ,,Het gebeurt natuurlijk dat er smokkelwaar een gevangenis binnenkomt. Dat gebeurt al dan niet via het bezoek, er zijn tal van mogelijkheden. Ook mobiele telefoons worden wel gevonden in de gevangenis.'' Verder geeft hij geen commentaar. ,,Wat ik te vertellen heb, zeg ik woensdag tijdens de zitting.'' Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat niet op de zaak in.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag