Volledig scherm
© ANP XTRA

Zeven jaar geëist voor brandstichting flat Dedemsvaartweg

Tegen de 46-jarige Pool Miroslaw M. is vrijdagmiddag bij de Haagse rechtbank zeven jaar celstraf geëist omdat hij bijna een jaar geleden, op 5 februari 2018, brand zou hebben gesticht in de parkeergarage van een flat aan de Dedemsvaartweg waar zijn ex-vriendin woont. 

Bij de brand werden drie auto’s, een scooter en een balkon beschadigd. Daarnaast wordt M. er door het Openbaar Ministerie van beschuldigd dat hij zijn ex-vriendin heeft bedreigd en gestalkt met tekstberichtjes als: ,,Denk eraan, jij en dat zoontje van jou, jullie zullen daar levend verbranden”.

Bij de brand in de parkeergarage van de 10 verdiepingen tellende flat moesten midden in de vrieskoude nacht zo’n 25 tot 30 flats worden ontruimd op last van de brandweer, vanwege het risico op koolmonoxidevergiftiging. De in Spanje woonachtige verdachte zegt dat hij op de bewuste februari-dag in Duitsland verbleef en dus onmogelijk de brand kan hebben gesticht. Maar zijn telefoon straalde een zendmast in Delft aan enkele uren na de brand.

Plastic tassen

Op hengsels van plastic boodschappentassen die vol brandbaar materiaal zaten en nabij de parkeergarage zijn teruggevonden, zat ook het DNA van de verdachte. “Ik gebruik nooit plastic tassen”, reageerde de verdachte vrijdagmiddag bij de rechtbank. Hij vertelde dat zijn ex en haar zoontje niet erg geliefd waren in de flat. “Ze hadden problemen met verschillende buren.”

Een flatbewoonster was nog steeds aangeslagen door de brand. Ze mocht alleen de hond mee naar buiten nemen van de brandweer, en moest haar katten achterlaten. “Ik ben geschokt dat wij slachtoffer zijn geworden van conflicten van anderen”, zei ze tegen de rechters.

Verf

In november 2017 is M. al eens veroordeeld door de Haagse rechtbank tot 100 dagen celstraf voor het met verf besmeuren van de portiek van zijn ex aan de Dedemsvaartweg, en ook toen was er sprake van ernstige bedreigingen aan haar adres. Tegen dat vonnis loopt nog een hoger beroep.

In de nieuwe zaak vraagt de advocate om vrijspraak omdat er volgens haar onvoldoende bewijs is voor de betrokkenheid van haar cliënt.

De uitspraak is op 25 januari. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag