Volledig scherm
Rishkanth Narsing op de afdeling Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in HMC Westeinde. © HMC (Haaglanden Medisch Centrum)

Ziekenhuizen HMC start met recyclen medische instrumenten

Een unicum voor drie Haagse ziekenhuizen die zijn aangesloten bij het HMC. Vanaf vandaag worden de instrumenten die hun artsen gebruiken bij operaties omgesmolten tot nieuwe medische instrumenten, spoelsystemen en onderdelen wanneer ze niet meer aan de norm voldoen. 

De gebroken instrumenten van Bronovo, Westeinde en Antoniushove worden opgenomen in het programma 'Circulair Instrumentbeheer' van Van Straten Medical. De Nederlandse producent, reparateur en leverancier van chirurgische instrumenten recyclet ze daarna.

Van Straten is naar eigen zeggen de enige in de wereld die het ijzer omtovert tot nieuwe medische gebruiksmiddelen. ,,Er is in de ziekenhuiswereld ontzettend veel afval, terwijl er wel een klimaatakkoord is ondertekend waarin Nederland toezegt meer voor het klimaat te gaan doen'', stelt topman Bart van Straten. ,,Deze recycling past hier goed bij. HMC is in dit project de grootste deelnemer in de regio Haaglanden: het ziekenhuis heeft 76.000 instrumenten in gebruik.'' Van Straten noemt de deelname van de overkoepelende medische organisatie 'geweldig'.

Volgens Rishkanth Narsing van HMC, gespecialiseerd in steriele hulpmiddelen, gaat het om rond de vierhonderd kilo ijzer per jaar. Daarvan wordt een groot deel gerepareerd. ,,Zo’n 85 procent van wat wordt weggegooid, kan na reparatie en onderhoud nog geruime tijd mee.'' Een operatie-instrument gaat gemiddeld zo’n tien jaar mee. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Medische instrumenten van HMC © HMC (Haaglanden Medisch Centrum)

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag