Volledig scherm
PREMIUM
Portret van zij-instromer Wafiqah Hussain op Islamitische basisschool Yunus Emre. © Henriette Guest

Zij-instromers van bedrijfsleven lossen lerarentekort basisonderwijs op

Zij-instromers lossen in het basisonderwijs een deel van het nijpende lerarentekort op. Het lijkt erop dat steeds meer mensen vanuit het bedrijfsleven overstappen naar de klas.

Inholland heeft dit jaar 80 procent meer aanmeldingen voor de pabo-opleiding dan in 2018. Ook bij uitzendbureau Randstad merken ze de afgelopen drie jaar een gestage toename.

Bij een pabo-opleiding als die van Inholland kunnen de aankomend docenten parttime betaald voor de klas staan, terwijl ze hun lesbevoegdheid voor het basisonderwijs halen. Dat blijkt voor velen een prettige combinatie. Ook aantrekkelijk is de premie van 20.000 euro die een school krijgt wanneer ze een zij-instromer in dienst neemt.

Voor de ene zij-instromer is het aantal vakantiedagen van een docent een mooi argument om voor het vak van leerkracht te kiezen. Voor de meesten is het de voldoening die zij halen uit het werken met kinderen en het overbrengen van kennis. Deze krant sprak met vier aankomend docenten die overkwamen uit een ander vakgebied.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag