Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Zoetermeer is kampioen overgewicht

Van alle inwoners in Zoetermeer kampt 53 procent met overgewicht. Daarmee scoort deze gemeente het hoogst – en dus feitelijk het slechtst - binnen de regio Haaglanden. Dat blijkt uit gegevens van de Gezondheidsmonitor, waarvan de uitkomsten nu in kaart zijn gebracht door de datajournalistieke nieuwsdienst Local Focus.

Verder vormen mensen met overgewicht ook in Lanserland een kleine meerderheid: 51 procent om precies te zijn. Andere gemeenten blijven daar net onder. Dat geldt voor Den Haag, Rijswijk en Leidsendam-Voorburg, waar 49 procent van de inwoners meer gewicht meetorst dan gezond is.

De overige gemeenten binnen de regio Haaglanden doen het nog ietsje beter. In Midden-Delfland is bij 48 procent van de inwoners sprake van overgewicht, gevolgd door Westland en Pijnacker-Nootdorp (allebei 47 procent), Voorschoten (46 procent) en Wassenaar (44 procent). Delft doet het verhoudingsgewijs goed. Hier kampt ‘slechts’ 44 procent van de inwoners met overgewicht.

Zoveel vet

Van overgewicht is sprake indien zoveel vet in het lichaam wordt opgeslagen dat daardoor risico’s voor de gezondheid ontstaan. In heel Nederland is het met die gezondheidsrisico’s nergens zo slecht gesteld als in Steenbergen (Noord-Brabant) en Rijnwaarden (Gelderland).

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag