Volledig scherm
Relatief veel woningen zijn van beleggers. © ANP

Zorg over de vele beleggers op de Haagse huurmarkt

De lokale PvdA maakt zich grote zorgen over de vele beleggers op de Haagse huurmarkt. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in Den Haag veel meer huurwoningen in bezit zijn van institutionele beleggers en van particuliere ondernemers dan in andere grote steden als Amsterdam, Utrecht en Breda.

Volgens de Haagse fractievoorzitter Martijn Balster staat de beschikbaarheid van Haagse huurwoningen hierdoor zwaar onder druk. Ook vreest hij de prijsopdrijving die met de speculatie gepaard gaat. ,,Met pensioenfondsen die voor dertig jaar en met een klein rendement investeren in sociale woningen is helemaal niks mis, maar er zijn ook steeds meer agressieve partijen op de Haagse huizenmarkt.”

De PvdA wil nu weten wat de positie is van particuliere ondernemers die ieder meer dan vijftig Haagse woningen bezitten en in hoeverre de gemeente hier zicht op heeft en houdt. ,,Kennen wij deze mensen, deze bedrijven, en hebben we ook contact met ze'', vraagt Balster zich af. ,,En: stellen we eisen aan deze verhuurders? Worden er ook gesprekken gevoerd over de betaalbaarheid en de kwaliteit van de woningen?"

Het liefst ziet de partij dat Den Haag een verhuurdersheffing instelt, zodat er voorwaarden kunnen worden gesteld aan de kwaliteit en betaalbaarheid van huurwoningen in de vrije sector.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag