Volledig scherm
2018-05-05 15:59:35 DEN HAAG - Politie op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag. Ter illustratie. © ANP

Zorgen over dreigend tekort aan dienders in het 'blauw'

De politie van de Eenheid Den Haag heeft over vijf jaar een groot tekort aan mankracht. 225 fte hebben ze te weinig. 

Het gat ontstaat omdat een grote groep dienders met pensioen gaat, terwijl er vanwege bezuinigingen en de vorming van de Nationale Politie minder mensen aan de politieopleiding zijn begonnen. De grootste tekorten zijn in het 'blauw'. Dat is de groep waar agenten na de opleiding als eerste instromen, maar ook weer uitstromen naar andere functies zoals de recherche.

Op dit moment neemt de politie al allerlei maatregelen. Op korte termijn gaan in de nachtelijke uren en in de weekenden alleen de hoogstnoodzakelijke dienders aan het werk. Voor elk district in het gebied is dat anders. Gekeken wordt naar het aantal meldingen dat 's nachts binnenkomt en hoeveel tijd er nodig is om in geval van nood uit een andere gebied aan te rijden.

Voor Leidschendam-Voorburg betekent het dat er een auto minder gaat rijden. Zoetermeer houdt de wagen wel, vanwege de grotere hoeveelheid meldingen 's nachts.

Verder is met ingang van dit weekend een aantal bureaus dicht voor het publiek, net als in Westland. In Pijnacker-Nootdorp zijn al maatregelen genomen.

Aspiranten

Op de iets langere termijn hoopt René van Eck, sectorhoofd bedrijfsvoering bij de politie, dat er meer aspiranten kunnen gaan instromen dan eigenlijk op grond van de begroting is toegestaan. Ook wil hij dat de opleiding anders ingericht wordt zodat aspiranten eerder aan het werk kunnen.

De Ondernemingsraad en politievakbond ANPV zijn er niet gerust op. OR-voorzitter Hans Verra vindt dat er beter gekozen moet worden in de taken die de politie uitvoert. Zo wil hij dat de politie minder hoeft op te draven bij evenementen en demonstraties in de stad.

Geert de Jong van de Haagse afdeling van de ANPV 'houdt zijn hart vast'. ,,Elke auto die je er uit haalt is er een minder. Wat als criminelen dat door krijgen?''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag