‘Zwem naar de golven en laat je terugduwen naar ’t strand’

ZomerstopOnze regio heeft een prachtige kustlijn, waar we veelvuldig gebruik van maken. Iedereen weet dan ook wel hoe hij snel de zee in moet, maar eruit komen kan lastiger zijn, en gevaarlijker.

Volledig scherm
© Remco Zwinkels

Om de gevaren van de zee te kennen en er mee om te kunnen gaan, bestaan er zeezwemlessen voor kinderen. Want met je B-diploma kan je heel goed uit de voeten in het zwembad, maar de zee is een heel ander verhaal. AB Zee biedt dit soort zwemlessen in zee aan. Daarbij gaan theorie en praktijk hand in hand.

Volledig scherm
© Remco Zwinkels

Eerst krijgen de kinderen uitleg over de zee en vooral haar stromingen. Want wat is nou precies een muistroming en wat moet je doen als je erin terecht komt? ,,Muistroming is stroming terug de zee in”, legt Joeri Fredriks van AB Zee uit. ,,Water kiest de weg van de minste weerstand. Tussen de zandbanken, daar waar het het diepst is. En dus het gevaarlijkst.”

Golven zien er vaak gevaarlijk uit, maar zijn in geval van nood vaak juist een helpende hand, legt Fredriks uit. Golven kunnen je namelijk terug naar het strand duwen als je zelf geen kracht meer hebt om te zwemmen. ,,Golven breken ook altijd in ondieper water, dus de kans is groter dat je er kan staan. Aan de andere kant betekenen golven ook weer extra stroming, want hoe meer water er naar het strand gaat, hoe meer er ook terugstroomt naar zee. En je hebt ook nog getijdenstroming, dus van eb en vloed. Allemaal heel belangrijke informatie die we zo simpel en basic mogelijk voor de kinderen proberen te houden.”

Lifeguard

Fredriks kent de zee als golfsurfer en lifeguard als geen ander. Volgens hem is het vreemd dat we zo dicht bij de zee wonen en er zo weinig van weten. Scholen en gemeenten zouden daar meer in kunnen en moeten betekenen. Tot daar iets aan verandert, moet je het doen met particulieren initiatieven als AB Zee. Er zijn workshops en lesprogramma’s (4 x 2,5 uur) waarin je onder meer ook leert wat je moet doen als je in de problemen raakt. ,,Het belangrijkste in rustig blijven. Paniek is echt gevaarlijker dan de stroming zelf. Je moet ook nooit recht naar het strand willen zwemmen, dan ga je precies tegen de stroming in. Dat is alsof je op een loopband loopt. Voor je het weet, ben je moe. En dan kom je echt in de problemen. Probeer naar de golven te zwemmen en laat je terugduwen naar het strand.” Opgeven voor de zwemlessen kan via de site . ab-zee.nl 

In deze vakantieperiode schrijven Till Behne en Nicolette van der Werff over de zomer in de regio, waarin gewerkt, geluierd en vooral genoten wordt.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag