De haven van Scheveningen.
Volledig scherm
De haven van Scheveningen. © ANP

Zwevend over de haven van Scheveningen

Bezoekers kunnen over een paar jaar met een bijzondere attractie naar de overkant van de haven van Scheveningen. Er wordt een 'zwevende veerpont' gebouwd. Mensen zitten in een bakje dat aan een hangbrug hangt, ongeveer 5 meter boven het water. Dat heeft de Haagse wethouder Marnix Norder maandag bekendgemaakt.

Een ritje met de zweefbrug kost 2,50 euro. Wie gratis wil oversteken, kan 60 meter met de trap naar boven en dan over de bovenkant van de brug naar de andere kant lopen. Het wordt de eerste zwevende pont in Nederland. Er zijn al zweefveren in Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk.

De haven van Scheveningen gaat de komende jaren flink op de schop. Het moet een toeristische trekpleister worden met veel ruimte voor winkels en restaurantjes. Ook komen er twee hotels en worden er honderden woningen gebouwd. Verder komt er een complex voor strandsporten, zoals surfen en beachvolleybal.

Het idee is dat mensen die nu het Scheveningse strand en de boulevard bezoeken, straks ook de haven aandoen. 'De boulevard loopt door, maar de mensen lopen nu niet door. In de buurt van de haven draaien ze om. Er is nog niets te doen in de haven', zegt Norder.

Het bouwwerk gaat de gemeente ongeveer 6,5 miljoen euro kosten en moet in 2017 klaar zijn. De zwevende veerpont wordt gebouwd door het bedrijf Trekwerk. Dat maakt vooral hijsinstallaties voor theaters. Trekwerk steekt zelf een onbekend bedrag in de bouw en mag in ruil daarvoor zeker 20 jaar lang de pont exploiteren.

Den Haag had eerder plannen voor een kabelbaan over de haven. Die is nu van de baan. De zwevende pont bleek namelijk goedkoper.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag