Actiegroep vóór Zwarte Piet voelt zich genegeerd in Deventer: nieuw protest bij provinciehuis Zwolle

VideoVoorstanders van Zwarte Piet gaan op woensdag 13 november bij het provinciehuis in Zwolle protesteren tegen de mogelijke veranderingen van het uiterlijk van de knecht van Sinterklaas. Deze stap volgt nadat een actie in Deventer gisteren te weinig resultaat opleverde. Dat laten de actiegroepen ‘Zonder Zwarte Piet geen Sinterklaas in Deventer’ en de PVV Overijssel weten in een gezamenlijke verklaring. 

Woensdagavond protesteerde een groep van ruim honderd demonstranten bij het stadhuis in Deventer, waar de kwestie rond Zwarte Piet in de gemeenteraad kort, maar niet inhoudelijk, werd besproken. De initiatiefnemers van deze protestactie betreuren dat de gemeenteraad niet in debat ging over de zaak en dat de optie om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen nog steeds op tafel ligt. ,,Ze werden totaal genegeerd", zegt Joeri Pool, Statenlid van de PVV Overijssel. ,,Het protest leek aan dovemansoren gericht. Dat vind ik onverkoopbaar.” 

Zwarte Pietenprotest 

De groep ‘Zonder Zwarte Piet geen Sinterklaas in Deventer’ en de PVV kondigen nu een grotere actie aan op woensdag 13 november bij het provinciehuis. Op die dag wordt er namelijk op provinciaal niveau over de kwestie gesproken. De PVV in Overijssel heeft alvast aangekondigd tijdens die vergadering een motie in te dienen die ervoor moet zorgen dat aan het uiterlijk van Zwarte Piet niks gewijzigd zal worden. De partij stelde eerder al dat de provincie zou moeten ingrijpen in Deventer om Zwarte Piet zwart te laten blijven. 

,,De gemeenteraad in Deventer bemoeit zich met de intocht. Zij willen ondemocratisch en schimmig hun eigen agenda doorduwen", zegt Pool. ,,De provincie moet de gemeente op de vingers tikken vanwege deze bestuurlijke wanorde en dit schimmige spel. De provincie moet uitspreken dat Zwarte Piet hier welkom is. Wij zien een trend. Veel mensen in Overijssel maken zich zorgen dat we straks geen Zwarte Piet meer hebben. Dit gaat iedereen in onze provincie aan.”

Quote

Veel mensen in Overijssel maken zich zorgen dat we straks geen Zwarte Piet meer hebben. Dit gaat iedereen in onze provincie aan

Joeri Pool, Statenlid PVV Overijssel
Volledig scherm
Woensdagavond protesteerden in Deventer ruim honderd mensen voor het behoud van Zwarte Piet. © Rens Hulman

De acties in Deventer kwamen op gang nadat burgemeester Ron König liet weten dat minstens eenderde van alle pieten tijdens de intocht in Deventer roetveegpiet zouden moeten zijn. Mocht dit niet zijn geregeld, dan dreigde de gemeente de subsidie voor de Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie in te trekken. Vorige week werd echter duidelijk dat die eis voor verplichte roetveegpieten van tafel is. Hoe Piet er nu uit zal gaan zien in Deventer, is overigens nog niet duidelijk. 

Onaanvaardbaar 

Tijdens de vergadering van de Provinciale Staten van Overijssel zullen mensen verkleed als Zwarte Piet aanwezig zijn. De actiegroepen uit Deventer roepen ook andere inwoners uit Overijssel op zich bij dit Zwarte Pietenprotest aan te sluiten. ,,De gemeente Deventer heeft onze oproep tot het behoud van Zwarte Piet gewoon keihard naast zich neergelegd. Dat is voor ons onaanvaardbaar en we zullen dit niet pikken. Een burgemeester en college gaan niet over de inhoud van ons volksfeest. We zijn blij dat de provincie Overijssel zich met deze zaak bezig houdt", zegt organisator Glenn Peters.

Statenlid Pool hoopt dat Zwarte Pieten uit bijvoorbeeld Kampen en Zwolle zich ook bij het protest aansluiten. ,,De strijd die hier in Deventer wordt gestreden gaat ons allemaal aan.” Hij hoopt dat tijdens de vergadering van de Provinciale Staten de hele tribune vol zit met Zwarte Pieten en vergelijkt dit protest met dat van de boeren. ,,Als de boeren met 150 man in de zaal gaan zitten, laat je zien dat het mensen aan het hart gaat. Dat willen wij ook bereiken. Wij zijn klaar met het wegzetten van Zwarte Piet als iets slechts.”

Volledig scherm
Glenn Peters sprak de Deventer raad woensdag kort toe. © Rens Hulman

In samenwerking met indebuurt Deventer