Volledig scherm
Een 31-jarige man uit Amersfoort moet zich volgende week dinsdag voor de politierechter in Zwolle verantwoorden voor het belagen en beledigen van schrijver en columnist Özcan Akyol uit Deventer. © ANP

Amersfoorter (31) vervolgd voor stalken en beledigen schrijver en columnist Özcan Akyol

Een 31-jarige man uit Amersfoort wordt vervolgd voor het stalken en beledigen van schrijver en columnist Özcan Akyol uit Deventer. Hij moet zich volgende week dinsdag voor de politierechter in Zwolle verantwoorden. 

Het OM verdenkt de man van het belagen van de columnist tussen januari en maart van dit jaar. Van bedreigingen, waar eerder sprake van zou zijn, wordt de Amersfoorter niet beticht. ,,Van strafbare bedreiging is geen sprake geweest”, zegt woordvoerder Annette Toonen van het Openbaar Ministerie (OM). De Amersfoorter werd in maart van dit jaar gearresteerd. 

Akyol, columnist van deze krant, geeft in een korte eerste reactie aan heel benieuwd te zijn naar de uitkomst van de zaak. ,,Ik ben vooral benieuwd hoe ver iemand mag gaan in het beledigen en belagen van een columnist vanwege diens opvattingen. Wat dat betreft denk ik dat de uitspraak van de rechter in deze zaak heel interessant is.”

Signaal

Na de aanhouding gaf hij al aan de arrestatie van de man als een signaal te zien. ,,Om te laten zien dat je niet zomaar iemand kan bedreigen en intimideren in zijn werk, in mijn geval als columnist. Ik hoop dat alle bedreigers dit zien en beseffen dat zoiets consequenties heeft. Heel veel mensen denken dat er een soort wetteloosheid heerst op internet, in die zin hoop ik dat de wetgever een signaal afgeeft.” 

Opzoeken

Volgens de Deventer schrijver viel de man hem gedurende een periode van zeker twee maanden online lastig, zo vertelde hij na de aanhouding. ,,Ik word zo vaak bedreigd, dat ik eerlijk gezegd niet eens meer alles lees. Maar het waren boodschappen in de trant van ‘ik kom je opzoeken’. Hij begon ook over mijn kinderen. Ik heb al langere tijd ontzettend veel last van stalkers en bedreigers.”

Zo reageerde Özcan Akyol in maart op de aanhouding van zijn belager: 

  1. ‘Geef elke steen een verhaal’: Holten heeft op Canadese begraafplaats nog ruim 500 te gaan
    PREMIUM

    ‘Geef elke steen een verhaal’: Holten heeft op Canadese begraaf­plaats nog ruim 500 te gaan

    ‘Geef elke steen een verhaal’. Dat was acht jaar geleden bij de opening van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten het streven. De vrijwilligers van de researchgroep, door de jaren heen geholpen door enkele duizenden scholieren uit Gelderland en Overijssel, zijn inmiddels een goed eind op weg. Van ruim 800 soldaten is nu een verhaal bekend. Het is maar de vraag of de overige levensverhalen ooit allemaal verteld kunnen worden. De tijd begint te dringen.

In samenwerking met indebuurt Deventer