Volledig scherm
Een van de plekken waar het een chaos is met geparkeerde fietsen in de binnenstad van Deventer. © FOTO HISSINK

Bewoners pakken dit weekend fietschaos in Deventer binnenstad zelf aan

In de strijd tegen overlast van hinderlijk geparkeerde fietsen, nemen bewoners van de Deventer binnenstad dit weekend zelf het heft in handen. In de buurt van de bibliotheek, een van de plekken waar fietsen hardnekkig onhandig gestald staan, worden zaterdag en zondag enkele door bewoners bedachte oplossingen getest. 

,,Zo kunnen we zien wat wel en niet werkt’’, zegt Arnoud van Sisseren, één van de initiatiefnemers. ,,We kunnen op straat meteen nieuwe ideeën ophalen onder bezoekers. Oplossingen bedenk je niet achter het bureau.’’

Een leegstaand pand in het gebied, naast bakker Lentelink, wordt aan de Stromarkt twee dagen lang ingericht als fietsenstalling om te kijken of dat concept werkt. Met een andere indeling van de openbare ruimte, belijning en speelse verwijzingen wordt getest of dit fietsers naar een stalling kan lokken. Bewoners introduceren het fenomeen ‘fietsparkeercoaches’, die mensen naar de juiste plek verwijzen. Om de hoek van de bibliotheek ligt een bewaakte fietsenstalling, maar die wordt te weinig gebruikt.

Ponton

Bewoners komen in actie nu de overlast toeneemt. Dat signaleerden deze week in de Stentor ook al ondernemers. Er zou een gebrek aan (bewaakte) en goed vindbare stallingsruimte zijn in het centrum en het aantal fietsers neemt toe. Bewoners roeren zich nu Mimik wordt gebouwd. Voor het fietsparkeren van bezoekers van dat filmtheater is nog steeds geen oplossing bekend. Dat wordt vaker vergeten volgens bewoners, die geen fietsen voor de deur willen. Zij opperden al een drijvend ponton in de IJssel als oplossing.

  1. Raambuurt furieus over mogelijke afsluiting Bokkingshang in Deventer, maar is dat wel terecht?
    PREMIUM
    Video

    Raambuurt furieus over mogelijke afsluiting Bokkings­hang in Deventer, maar is dat wel terecht?

    De Bokkingshang afsluiten voor verkeer, zodat de drukke route tussen de Welle en Wilhelminabrug vervalt. Het afsluiten van de weg wordt geopperd in een rapport over de aanpak van P-garage onder de brug. Die suggestie leidt tot onrust in de naastgelegen Raambuurt; bewoners vrezen voor de bereikbaarheid van de wijk. Volgens de gemeente is afsluiting niet uitgesloten, maar gaat dat voorlopig zeker niet gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Deventer