De brandweer vertrekt weer, nu duidelijk is dat er geen gassen zijn ontsnapt.
Volledig scherm
De brandweer vertrekt weer, nu duidelijk is dat er geen gassen zijn ontsnapt. © Rens Hulman

Brandweer rukt uit voor ‘smoke on the water’, maar ‘eventuele ontsnapping van vloeistof’ blijkt loos alarm in Deventer

Buurtbewoners van Colmschate geloofden hun ogen niet. Aan de Nachtegaal dampte massaal rook van de waterplassen af. De brandweer rukte uit. Was er een giftig goedje ontsnapt? Nou nee. Een supermarktleverancier verloor waarschijnlijk koolzuursneeuw, dat hij gebruikte om de voorraad te koelen.

In de wijk achter recreatiecentrum De Scheg en Station Colmschate verlieten vanavond rond 19.30 uur langzaam de brandweerlieden de straat. 

Bezorgde buurtbewoners hadden de alarmcentrale gebeld nadat midden in hun woonwijk grote rookwolken uit de plassen water opstegen. 

Droogijs

Na onderzoek bleek het te gaan om droogijs, een vorm van koolzuursneeuw, dat soms nog kouder is dan 79 graden onder nul. Op het warme regenwater zorgde het voor condens- en rookvorming. Steeds meer eigenaren van vrachtwagens en busjes die voedsel vervoeren, gebruiken koolzuursneeuw om de producten gekoeld of bevroren te houden.

Het goedje leverde geen gevaar op voor de omgeving. De brandweer bleef even aanwezig tot het uitgedoofd was, verklaarde een omstander. 

Buurtbewoners vermoedden dat een leverancier van een supermarkt de koolzuursneeuw verloor. In de buurt waar de walmen uit de plassen kwamen, deed de bezorger in kwestie zijn bus open om goederen af te leveren, vertelden omstanders.

In samenwerking met indebuurt Deventer