De Wilhelminabrug in Deventer, verlicht in de nationale driekleur.
Volledig scherm
De Wilhelminabrug in Deventer, verlicht in de nationale driekleur. © FOTO HISSINK

Deventer Wilhelminabrug kleurt mee en ‘vlagt voor vrijheid’

De Wilhelminabrug straalt in de dagen dat het coronavirus de Deventer gemeenschap in gijzeling houdt. De karakteristieke trots van de stad kleurt sinds woensdagavond rood-wit-blauw nu het exact 75 jaar geleden is dat de stad werd bevrijd.

Op 10 april 1945 kwam er ook voor Deventer en Schalkhaar een eind aan vijf donkere oorlogsjaren. Nadat in de twee dagen ervoor Bathmen, Colmschate, Lettele en Okkenbroek hun vrijheid herwonnen, werd Diepenveen op 11 april uiteindelijk ook bevrijd.

Op die dagen, nu 75 jaar later, mag de vlag uit in Deventer en de omringende dorpen. Daarom wordt de Wilhelminabrug van 8 tot en met 11 april aangelicht in rood wit en blauw. Zondagochtend in alle vroegte gaat de speciale ledverlichting op de stalen boogbrug weer uit.

Middelpunt

Hoewel vrijwel alle activiteiten rond de bevrijding van Deventer vanwege het coronavirus van de agenda zijn geschrapt, staat de stad met de Wilhelminabrug als stralend middelpunt toch stil bij 75 jaar vrijheid.

Omdat vrijwel iedereen vanwege corona binnenblijft en de nationale driekleur voor velen onzichtbaar blijft, is er een webcam vanaf de Lebuïnuskerk gericht op de brug over de IJssel. ,,Dan kan heel Deventer en omgeving vanuit zijn eigen huis een kijkje nemen naar de fraai verlichte brug’’, aldus gemeentewoordvoerder Maarten Jan Stuurman.

Steeds vaker

De Wilhelminabrug is de laatste jaren steeds vaker verlicht. Sinds 2018 heeft de gemeente Deventer die mogelijkheid om de ‘parel’ over de IJssel meermaals te laten stralen. Gebeurde dat voorheen louter op de nationale feestdagen als Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag, ook topevenementen kunnen reden zijn om de Wilhelminabrug van kleurrijk licht te voorzien.

Sinds 2019 heeft burgemeester de mogelijkheid om de brug in de schijnwerpers te zetten bij speciale evenementen in de stad.

Link naar webcam Wilhelminabrug:

http://webcam.mapgear.nl/deventer_stadhuiskwartier/

In samenwerking met indebuurt Deventer