Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Deze plant gaat Deventer tonnen per jaar kosten
videoEr hangt een flink prijskaartje aan het bestrijden van de Japanse duizendknoop, de moeder aller onkruid die welig tiert in Deventer. Om het groene monster te kunnen stoppen, moet grond soms metersdiep worden afgegraven.
Judah BolinkLaatste update:30-05-18, 18:57
Het bestrijden van de Japanse duizendknoop gaat de gemeente Deventer mogelijk tonnen per jaar kosten. Dat komt omdat in veel gevallen de grond waar de plant groeit volledig moet worden afgegraven om verdere verspreiding van het schadelijke onkruid te voorkomen. Daar waar de plant niet meteen wordt afgegraven, wil de gemeente deze eerst maaien.
Wortels
De Japanse duizendknoop is een op het oog onschuldige plant met frisgroen blad en kleine witte bloemen die op meer dan honderd plekken in Deventer voorkomt, zowel in het buitengebied als in woonwijken. In totaal gaat het om zo'n 25.000 vierkante meter. Het zijn met name de wortels die voor overlast zorgen. Die groeien zo snel en zijn zo sterk, dat ze dwars door dijken, rioleringen, wegen en fundering heen gaan en zo veel schade kunnen aanrichten.
Volgens gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman heeft de gemeente inmiddels een 'goed beeld' van alle groeilocaties. „Op dit moment vormt de plant nog nergens een acute bedreiging voor bijvoorbeeld gebouwen, wegen of brughoofden. Als we niets doen, dan kan dat in de toekomst anders zijn. Het is de bedoeling om de meest risicovolle groeilocaties als eerste aan te pakken."
Wegzuigen
Afgraven is in principe de beste bestrijdingsmethode
Maarten-Jan Stuurman, Gemeente Deventer
Het bestrijdingsplan is nog niet definitief. Eerst zal het college van burgemeester en wethouders een besluit moeten nemen, daarna zal de gemeenteraad zich erover moeten buigen. Want: het gaat een lieve duit kosten. Enkele tonnen per jaar. „Afgraven is in principe de beste bestrijdingsmethode, omdat zelfs de meest kleine stukjes makkelijk weer kunnen uitgroeien tot een grote plant. Bij het maaien worden de plantenresten meteen weggezogen, zodat niets overblijft", zegt Stuurman.
In Schalkhaar, in het gebied Douweler Leide, is vorig jaar voor het eerst in Deventer grond afgegraven om de Japanse duizendknoop te verwijderen. Daar hadden particulieren de grond van de gemeente gekocht en bleek later dat het onkruid er welig tiert. „Er is zo'n duizend vierkante meter grond hier afgegraven tot op grondwaterniveau, waarna schone grond is teruggestort. Dit heeft zo'n 50.000 euro gekost", zegt Stuurman.
Sierplant
De Japanse duizendknoop is ooit als sierplant naar Nederland gekomen. Nu woekert hij overal in het land in bermen, bossen en langs de waterkant. In Engeland heeft de exoot al zo veel schade aangericht, dat grond vervuild met Japanse duizendknoop niet meer vervoerd mag worden zonder speciale vergunning.
Volgens Marcel Wenker, beleidsadviseur duurzaamheid groen bij de gemeente Deventer, zie je de plant overal als je eenmaal weet waarop je moet letten. Vooral met dit warme weer groeit hij ontzettend hard. Tientallen centimeters per maand. Hij verdringt alles, echt alles", zegt hij als wijst naar een struik langs de waterkant, tussen de Hunneperkade en het R.J. Schimmelpenninckhof.
Natuurlijke vijanden
Volgens hem is de Japanse duizendknoop niet per se een 'Deventer probleem'.„Deze invasieve exoot groeit immers overal in Nederland, op elke vierkante kilometer. Alleen, als je daar niets aan doet, dan kan de plant zeer schadelijk zijn. Dat besef is langzaam maar zeker overal aan het doordringen. We zullen dit onkruid moeten beteugelen. Laten groeien waar het kan, weghalen of kort houden waar dit verstandig is. Want natuurlijke vijanden, die kent-ie niet."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.