Volledig scherm
Deze imposante Garoeda (mythisch wezen in het hindoeïsme) is zelfs voor 10.000 euro niet te koop, zegt Patrick Koopman, de eigenaar van Kringloop De Cirkel in Deventer. © Patrick Koopman.

Dit geloof je niet: kringloopwinkels in regio krijgen van gevulde urn tot handgranaat binnen

Werken bij een van de vele kringloopwinkels in de regio staat garant voor verrassingen. Een handgranaat, gehoortoestellen, liefdesbrieven of zelfs een menselijke schedel? Je kunt het zo gek niet bedenken of het passeert de revue. Vier leidinggevenden geven hun persoonlijke top vijf van bijzondere ontdekkingen.

Voor Kringloop Twello-directeur Hans Hekkert staat de dinsdag aangetroffen menselijke schedel ‘met stip op nummer één’. Op nummer twee volgt een originele litho van Picasso, met waterschade. Deze bracht via Marktplaats slechts 175 euro op. Een handgranaat, die hij naar de politie bracht (,,ik weet niet of hij op scherp stond”), staat op plaats drie. Op plek vier volgt een jachtgeweer dat hij ook bij de politie inleverde en op plaats vijf staat een ‘heel aparte’, gespierde mannelijke pop. 

Vetspuit

,,Een urn met menselijke as.” Voor Esther van de Kolk, eigenares van Kringloop Brocanterie De Distel in Warnsveld, staat deze vondst op nummer één. ,,De familie had de urn per ongeluk weggedaan en was heel blij dat ze hem terugkreeg.” Op plek twee staat een gevaarlijk ogend voorwerp waarvoor vorig jaar de ‘explosievendienst’ langskwam. ,,Het bleek een ongevaarlijke vetspuit. Die hebben ze meegenomen als lesmateriaal.” In boeken aangetroffen liefdesbrieven staan op plek drie, een oude Franse kast die Van de Kolk zelf kocht voor 150 euro staat op plek vier en op plaats vijf zet zij ‘gebitten en hoortoestellen’.

Volledig scherm
Een gevaarlijk explosief? Nee een vetspuit. © Esther van de Kolk

Op Johanna van Zwieten, filiaalleidster van Kringloopwarenhuis Het Goed in Wijhe, heeft een trouwring ( ,,is terug naar de eigenaar”) de meeste indruk gemaakt. Een ‘dure accordeon’, die 1600 à 2000 euro moet opleveren, komt bij haar op plaats twee, een ‘heel oude, mooie klok’ (vraagprijs 250 euro) op plaats drie, diverse designmeubels op plaats vier en doosjes medicijnen staan op plaats vijf.

Garoeda

In Kringloop De Cirkel in Deventer staat een metershoge Garoeda (mythisch wezen in het hindoeïsme). Eigenaar Patrick Koopman - die ook in Borculo een vestiging heeft - zegt dat hij het beeld heeft gekregen nadat een veiling niets opleverde. ,,Dit is mijn nummer één. Het is tussen de 3500 en 6000 euro waard, maar ik doe hem voor 10.000 euro nog niet weg.” Op twee staat een elektrische gitaar (,,die bleek 2000 euro waard, maar ik had hem al verkocht voor 50 euro”). Een kast van de bekende architect en meubelontwerper Poul Cadovius (verkocht voor 750 euro) volgt op plaats drie, op vier staat een vijftig jaar oude houtsnede van de Limburgse kunstenaar Gène Eggen en een ‘bijzonder kunstvoorwerp voor in de tuin’ is Koopmans nummer vijf. 

In samenwerking met indebuurt Deventer