Volledig scherm
Foto archief, ter illustratie. Foto van vorig jaar, toen botulisme werd vastgesteld in de Venenkolk. Het waterschap vermoedt nu botulisme in de vijvers langs de Margijnenenk, Willem de Zwijgerlaan en Wilhelminalaan in Deventer. © FOTO HISSINK

Dode watervogels in Deventer vijvers; waterschap vermoedt botulisme

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) heeft acht dode watervogels geruimd in de vijvers langs de Margijnenenk, Willem de Zwijgerlaan en Wilhelminalaan in Deventer. Botulisme is vermoedelijke doodsoorzaak.

Vanuit de Zandwetering is water aangevoerd om de waterkwaliteit te verbeteren. Het waterschap controleert regelmatig of er nog dode vogels worden aangetroffen in de vijvers. Of er daadwerkelijk sprake is van botulisme, wordt onderzocht via laboratoriumonderzoek.

Ondertussen waarschuwt WDOD alvast. Bij botulisme is het van belang zieke en dode vogels zo snel mogelijk vanwege het besmettingsgevaar. 

Eerder dit jaar werd in de vijvers van het Venenpark en de Holterkolk door het waterschap opnieuw botulisme geconstateerd. De gemeente heeft daar waarschuwingsborden geplaatst. Vorig jaar leidde botulisme daar nog tot massa-sterfte onder watervogels: meer dan honderd eenden legden het loodje.

  1. Wat moet een crimineel met een geroofd miljoenenschilderij? ‘Handig tijdens onderhandelingen met justitie’
    PREMIUM

    Wat moet een crimineel met een geroofd miljoenen­schil­de­rij? ‘Handig tijdens onderhande­lin­gen met justitie’

    Een miljoenenschilderij van Lucian Freud, verloren gewaand na de Kunsthalroof in Rotterdam, hangt misschien wel aan de muur van een topcrimineel. Kunstverzamelaars zitten niet te wachten op gestolen kunst. Wat moet de onderwereld dan wél met beroemde topstukken? Ex-crimineel ‘Okkie’ Durham (bekend van het stelen van twee Van Gogh’s): ,,Handig tijdens onderhandelingen met justitie. Of als onderpand voor een mooie drugstransactie.”

In samenwerking met indebuurt Deventer