Volledig scherm
Een medewerker bekijkt op het Grote Kerkhof de beelden die een drone hoog in de lucht boven de Lebuinus heeft gemaakt. © Rens Hulman

Drone inspecteert Deventer topmonument Lebuinuskerk

Opvallend beeld vandaag in de Deventer binnenstad: een drone die hoog boven de Lebuinus vliegt. Een spandoek op het Grote Kerkhof wijst passanten erop dat een drone-inspectie gaande is. 

De inzet van de drone blijkt een initiatief van Wolters vastgoedonderhoud en schildersbedrijf. Het bekende Deventer bedrijf is in heel het land actief met het onderhoud van monumentale panden. Bijvoorbeeld het Vredespaleis in Den Haag en paleis Het Loo in Apeldoorn.

Nieuw middel

Inzet van een drone is daarbij een vrij nieuw middel, legt directeur Hans Wolters uit. Met de drone zijn tot op grote hoogte inspecties uit te voeren aan monumenten. Zonder dat zoals voorheen steigers moeten worden opgebouwd en personeel op grote hoogte toeren moet uithalen, met de nodige veiligheidsrisico’s. 

De demo-inspectie van donderdag toont de mogelijkheden en die worden binnenkort aan een groter publiek gepresenteerd. Dat gebeurt niet geheel toevallig in het object van de drone-inspectie: de Lebuinuskerk. 

Monumentencongres

In dat Deventer topmonument is op 7 november het Nationaal Monumentencongres. Dat is een jaarlijkse bijeenkomst voor partijen die zich bezighouden met de zorg voor erfgoed en de (her)ontwikkeling en herbestemming van historische panden. De organisatie van het congres is in handen van Nederland Monumentenland.

In samenwerking met indebuurt Deventer