Eikenprocessierups zorgt voor ellende, Dirk en Ruben weten raad: ‘Hup, de stofzuiger in’

videoDe overlast door de eikenprocessierups is dit jaar in Oost-Nederland nog groter dan vorig jaar. Gemeenten worstelen met de bestrijding en bovendien is het dweilen met de kraan open. Eiken vervangen door andere boomsoorten is de enige structurele oplossing, zeggen experts. Een ochtend op pad met rupsbestrijders Dirk en Ruben.

Een smalle straat in een woonwijk in Schalkhaar. Aan weerszijden staan metershoge eiken. Ze zitten vol eikenprocessierupsen die de kinderen van het schooltje even verderop de stuipen op het lijf jagen. Gelukkig zijn daar Dirk Schwietert (24) en Ruben Ankersmit (31). Ze worden ingehuurd door Het Groenbedrijf in Deventer om alle eiken van het harige beestje te ontdoen.

  1. Nieuwe stadsbeiaardier Bauke wil vanuit zijn Lebuinus de stad bespelen
    PREMIUM
    video

    Nieuwe stadsbei­aar­dier Bauke wil vanuit zijn Lebuinus de stad bespelen

    Hoog boven de binnenstad van Deventer slaat de nieuwe stadsbeiaardier Bauke Reitsma (43) op zijn klavier. 'My Way’ rolt vanuit de klokken van het carillon op deze vrijdagmiddag over de straten van de stad. Met zijn muziek deint Reitsma mee op de actualiteit. Van Bach en Halleluja van Cohen tot La Boheme van Aznavour. Sinds deze maand is Reitsma de vaste bespeler van de carillons van Bathmen en Deventer.

In samenwerking met indebuurt Deventer