Het Muziekhuis, een plek in Deventer voor muzieklessen voor docenten en leerlingen, sluit de deuren in juli.
Volledig scherm
Het Muziekhuis, een plek in Deventer voor muzieklessen voor docenten en leerlingen, sluit de deuren in juli. © FOTO HISSINK/archief

Einde oefening: Muziekhuis Deventer sluit in juli de deuren

Muziekhuis Deventer, waar docenten in het vroegere Geertruidenziekenhuis muzieklessen verzorgen aan leerlingen, sluit begin juli. Dat meldt het Muziekhuis op Facebook en noemt huisvesting en subsidie die uitblijft de belangrijkste oorzaken. 

Het Muziekhuis huurt sinds zeven jaar ruimten in het voormalige Geertruiden-ziekenhuis. Docenten verzorgen daar muzieklessen aan leerlingen en organiseren in samenwerking projecten rond muziek (educatie). Ook is het Muziekhuis uitgegroeid tot plek waar bandjes en koren repeteren.

Bij Het Muziekhuis zijn ongeveer vijftien docenten aangesloten. Het is een particulier initiatief, in tegenstelling tot het Kunstcircuit, het centrum voor kunst- en cultuureducatie aan de Keizerstraat. Kunstcircuit is bij veel mensen nog bekend onder de oude naam Leeuwenkuil en wordt door de gemeente Deventer gesubsidieerd.

Subsidie

Mede dankzij vrijwilligers en fondsen kwam het Muziekhuis de afgelopen jaren tot bloei, zo meldt de organisatie op Facebook. Volgens Iris van de Kamp, een van de initiatiefneemsters zijn er meerdere redenen voor de sluiting. Om op een meer professionele en toekomstbestendige wijze door te gaan is jaarlijks subsidie nodig van de gemeente. Het Muziekhuis vraagt al langer een ton per jaar, maar daar wil de gemeente niet aan. 

Scholen

Ander probleem is de huisvesting. Het ziekenhuisgebouw is binnenkort niet meer beschikbaar, nu eigenaar Synchroon dat gaat verbouwen tot appartementen. Die verbouwing is onderdeel van de ontwikkeling van de Geertruidentuin. Met op het braakliggende ziekenhuisterrein aan de Ceintuurbaan de komst van nieuwbouwwoningen.

Muziekhuis kon de ruimten de afgelopen jaren relatief gunstig tijdelijk huren. Met de gemeente is gekeken naar vervangende huisvesting, bijvoorbeeld in leegstaande schoolgebouwen, maar die gesprekken zijn volgens het Muziekhuis op niets uitgelopen. Het Muziekhuis blijft wel als netwerk en samenwerking tussen de docenten en leerlingen bestaan.

In samenwerking met indebuurt Deventer