Volledig scherm
Brandstichting in slaapkamer azc Schalkhaar levert gevaar voor medebewoners, zegt de officier van justitie. © FOTO HISSINK

Eis: negen maanden celstraf voor brandstichting in azc Schalkhaar

 De man die in april dit jaar brand heeft gesticht in zijn kamer in het asielzoekerscentrum in Schalkhaar heeft negen maanden cel tegen zich horen eisen. 

Het brandje kon door medewerkers van het azc geblust worden. Toch vindt de officier van justitie dat er gevaar voor andere kamerbewoners is ontstaan door de onbezonnen actie.

Geld voor de bus

De 21-jarige uit Eritrea afkomstige vluchteling M.H. vertelde aan de rechtbank in Zwolle dat hij die dag, 12 april 2019, woedend was omdat hij geen geld voor de bus kreeg. In die bui stak hij papier in brand, dat op een laken terecht kwam en in elk geval een flinke rookontwikkeling veroorzaakte. Eerst wilde hij een eind aan zichzelf maken, maar hij bedaarde al snel weer, liet hij de tolk vertalen. Intussen kwam personeel op de alarmmelding af en bluste het brandje. 

Naar Duitsland

Gevaar voor personen is er volgens de raadsman van H. niet geweest. Hij vindt dat het voorarrest van ruim acht maanden wel genoeg straf is geweest. Ook als de jongeman vrijkomt uit detentie is zijn ellende nog niet voorbij. Hij heeft geen verblijfsstatus in Nederland en zal vanuit het huis van bewaring in vreemdelingenbewaring gaan, om uitgezet te worden naar Duitsland, waar hij eerst asiel heeft aangevraagd.

 Van een psychiatrische behandeling zal het in Nederland daarom niet komen, hoewel deskundigen dat wel nodig vinden. ‘Dat wordt niet bekostigd’, zei de aanklager.

Uitspraak over twee weken.

  1. ‘Klassieke boef’ maakt plaats voor georganiseerde misdaad en cyberdieven in Deventer en Salland
    PREMIUM

    ‘Klassieke boef’ maakt plaats voor georgani­seer­de misdaad en cyberdie­ven in Deventer en Salland

    De traditionele criminaliteit wordt ingeruild voor nieuwe soorten misdaad. Dat is het hoofdthema bij de politie IJsselland-Zuid en de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe. In een gezamenlijke persconferentie maakten zij de criminaliteits- en overlastcijfers van 2019 bekend. Minder vermogensdiefstallen zoals inbraken en autokraken, maar meer cyber en georganiseerde misdaad.

In samenwerking met indebuurt Deventer