Volledig scherm
PREMIUM
In Deventer heeft Friso van Doesburg een muziekstudio gebouwd, waarmee hij hoopt jongeren een uitlaatklep in de muziek te kunnen bieden. © FOTO HISSINK

Friso van Doesburg uit Deventer schrijft kritisch ervaringsboek over Jeugdzorg maar zonder rancune

Dat het de 29-jarige Friso van Doesburg inmiddels goed gaat, is ondanks en niet dankzij Jeugdzorg, durft de Deventenaar te stellen. Toch is Uit Huis dat hij onlangs schreef geen boek vol wrok of rancune. ,,Achteraf kan ik zeggen dat het goed was dat ik uit huis ben geplaatst, maar de manier waarop had anders gemoeten.”

Van Doesburg, die een paar jaar geleden voor de liefde naar Deventer kwam, groeide op in de (probleem-)wijk Presikhaaf in Arnhem. Het gezin bestond uit hem en zijn moeder. Zijn Turkse vader was nooit echt in beeld. Als kind had hij niet door dat hij opgroeide in een tamelijk ongezonde thuissituatie. Dat besef is pas van recente jaren, nu hij inziet dat de wereld van zijn moeder destijds eigenlijk alleen om hem draaide. Al haar liefde en zorgen projecteerde ze op haar zoon. Friso was haar alles. Toch schakelde ze in 2000 zelf de hulp van Jeugdzorg in. Niet wetende dat daarmee twee jaar later haar grootste nachtmerrie werkelijkheid zou worden: haar zoon werd uit huis geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Deventer