Hoe Janet Ossebaard (53) uit Bathmen graancirkels verruilde voor massaal gelezen corona-complotten
videoCorona is maar een griepje, bedacht door multimiljonair Bill Gates en mogelijk geholpen door 5G. Het zijn de bijzondere opvattingen van complotdenker Janet Ossebaard (53) uit Bathmen. Ze verruilde haar graancirkelcentrum voor de verspreiding van massaal gelezen corona-complotten. Maar achter die wondere wereld van deze complotkoningin schuilt ook een duistere kant. Een portret.
Delen per e-mail
(...) Er is heel wat losgemaakt
Soms zijn we anoniem soms Janet Ossebaard
Je bent een mens het is logisch dat je je zorgen maakt
Het is de grote schoonmaak van de verborgen plaag (...)
Het is eind maart wanneer rapper Lange Frans zijn nieuwe hit Lockdown uitbrengt. Fans horen hoe de Bathmense Janet Ossebaard (53) – kort donker haar, priemende ogen en opvallend blauwe mascara - een rol vervult in het nummer dat in de weken erna honderdduizenden keren wordt beluisterd:
Kort na de release spreekt Lange Frans over zijn beweegredenen. ,,Het is een heel mooie documentaire van Janet Ossebaard. Ik denk dat de zaken die daar worden aangedragen gewoon de waarheid zijn.”
‘Ufo-landingsplaats’
Ossebaard tikt na het uitbrengen een bericht in een besloten ‘appgroep’ vanuit haar stacaravan in de Achterhoek. Haar ‘buitenverblijf’ ligt verscholen op een camping, waar een andere gast buurvrouw Ossebaard omschrijft als de vrouw die ‘buren lastigvalt met het voornemen om een ufo-landingsplaats te realiseren’.
‘Ik heb mijn rap!’ klinkt het trots in de app, waar Ossebaard en haar vrienden complottheorieën verspreiden over een ‘schaduwregering’. De Bathmense voormalig graancirkelonderzoeker gelooft daar heilig in en maakte er tal van eenvoudig in elkaar gezette documentaires over.
Mengelmoes
Die gaan over een mengelmoes van complottheorieën. Van orgaanhandel door de overheid tot complotten over 9/11. En sinds een aantal weken over het coronavirus. Er worden vragen opgeworpen over verbanden met 5G en hoe multimiljonair Bill Gates en de farmaceutische industrie achter de uitbraak zitten, vanwege hun financiële belang om een vaccin te verkopen.
Het klinkt bijna surrealistisch, maar miljoenen mensen zagen de video’s. Complotten blijken populair, maar zijn tegelijkertijd niet zonder gevolgen. De laatste weken werd in verschillende zendmasten brand gesticht vanwege woede over 5G.
Waarom hebben jullie het niet over de cijferfraude van het RIVM?
Zelf ziet Ossebaard dat heel anders. ,,Heel Nederland valt over mijn uitspraken. Ik roep een vraag op, en een mogelijke connectie die er zou kunnen zijn. Ik ben tegen het in brand steken van 5G-masten. Waarom hebben jullie het niet over de cijferfraude van het RIVM?”
Hoe kwam de universitair geschoolde graancirkelonderzoeker Janet Ossebaard uit Bathmen in de wereld van corona-complotten terecht? En waarom is ze zo populair?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
PREMIUM
Vaccinerend!
Jannie Benedictus is jurist en financieel journalist. Ze schrijft wekelijks over ontwikkelingen die voor ondernemers, bedrijven en werknemers in deze regio van belang kunnen zijn. Deze eerste aflevering gaat over pandemische kwesties waar werkgevers mee worstelen. -
PREMIUM
Foutje, bedankt! Zonnepanelen op dak naast IJssel in Deventer moeten tóch weg: ‘Past niet bij prachtige skyline’
Deventer vond het eerst prima, maar Marco Slingerland moet de zonnepanelen op het dak van zijn huis aan de Welle toch weer weghalen. Foutje, bedankt. De gemeente ging eerst akkoord omdat zijn huis geen monument is, maar kwam daar later op terug omdat zijn dak nu het aanzicht van de stad toch teveel verstoort. ,,Denk je je steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst, gebeurt dit!” -
PREMIUM
‘Bomenknuffelaar’ is kappen van (gezonde) bomen in Deventer beu: ‘Kan en moet echt anders’
Periodes van droogte teisteren de bomen in Deventer. In 2020 gingen daardoor liefst tweehonderd bomen tegen de vlakte, een ongekend aantal. Het is niet de enige zorg van Frederique Hijink. De Diepenveense vindt dat de gemeente in zijn algemeenheid te veel (gezonde) bomen laat kappen. Een petitie, al ruim zevenhonderd keer ondertekend, moet het tij keren.
-
PREMIUM
Deventer volkszanger Jaman reageert op politie die straatfeest beëindigt: ‘Ik begrijp het wel’
Agenten hebben dinsdagavond een einde gemaakt aan een verjaardagsfeest dat op straat plaatsvond in Winterswijk. De Deventer volkszanger Jaman vermaakte de feestvierders vanuit een busje met een licht- en geluidinstallatie. De politie heeft geen coronaboetes uitgeschreven. -
PREMIUM
Corona-extraatje van 150 euro voor Deventer ambtenaren valt slecht: ‘Ongepast in deze tijd’
Een extraatje van 150 euro netto voor alle ambtenaren van de gemeente Deventer. Als dank voor hun extra inzet en het moeten thuiswerken sinds in maart corona de wereld veranderde. De uitkering valt verkeerd bij de VVD, dat spreekt van een slecht signaal. ,,Ambtenaren hebben hun werk nog en hoeven niet zoals vele anderen te vrezen voor hun baan.” -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn.
In samenwerking met indebuurt Deventer