Volledig scherm
Bussen van Keolis op een rij. Daar komen binnenkort Chinese bussen bij. © ANP

Keolis zet bestelling elektrische bussen in China door ondanks kritiek PVV

Keolis Nederland zet de aanschaf van elektrische bussen in China door. Het bedrijf, dat zijn Nederlandse hoofdvestiging heeft in Deventer, heeft 259 elektrische bussen besteld bij de Chinese autofabrikant BYD. Naar verwachting kunnen die december volgend jaar de weg op. 

Het merendeel van de order, zo’n 206 stuks, bestaat uit middelgrote bussen van twaalf meter lang. Ze komen te rijden op routes in de regio IJssel-Vechtstreek. Keolis haalde die concessie voor die regio onlangs voor de komende tien jaar binnen. De bussen gaan ook dienst doen in steden als Apeldoorn, Zwolle en Lelystad.

In de Overijsselse politiek ontstond ophef over de aankondiging dat Keolis bussen uit China haalt. De provinciale PVV-fractie stelde dat de Nederlandse werkgelegenheid moet worden gestimuleerd door enkel voor bussen uit Nederland te kiezen. De order had naar VDL moeten gaan, stelde de partij, waar bijna duizend mensen uit Overijssel werken. De provincie gaat daar echter niet over, reageerde commissaris van de Koning Andries Heidema.

  1. Tientallen gekkies strijden om het World Open Amateur Ping Pong Championship bij Burnside in Deventer
    PREMIUM

    Tientallen gekkies strijden om het World Open Amateur Ping Pong Champions­hip bij Burnside in Deventer

    Een tot pingpongarena omgebouwde skatebaan. Vanavond strijden zeventig tafeltennissers om het World Open Amateur Ping Pong Championship in het pand van Burnside in Deventer. ,,Tafels. Biertje erbij. En dan de finale als in zo’n arena. Iedereen er schreeuwend omheen.’’ Op voorhand al een doorslaand succes. Tafeltennisvereniging Swift heeft acuut de inschrijving gestopt, omdat er te veel mensen mee wilden doen.

In samenwerking met indebuurt Deventer