Volledig scherm
PREMIUM
Jan de Vries overhandigt een archiefdoos aan directeur HCO Vincent Robijn. Het archief van Thomassen en Drijver is van 200 meter naar 50 meter teruggebracht en wordt overhandigd aan de Athenaeumbibliotheek. © FOTO HISSINK

Meters geschiedenis van Deventer blikfabriek voor eeuwigheid veiliggesteld

Deventer en blik zijn met elkaar verbonden. De bijnaam koekstad had misschien wel net zo goed blikstad kunnen zijn. Nog immer wordt de grootste speler op de Europese blikmarkt geleid vanuit Deventer. Daarom is het stadsarchief dolgelukkig dat het oude bedrijfsarchief behouden is, en nu te lezen is voor iedereen. Bewaard voor de eeuwigheid. Net als blik zelf, is CEO Woep Moller van het huidige Ardagh de vrijwillige archivarissen dankbaar.

Het had weinig gescheeld of de historische papieren waren bij verhuizing vanaf de Zuthpenseweg in 2007 verdwenen. Meters en meters papier bleven achter. Tweeduizend dozen, tweehonderd meter archief, vol met rapporten, verslagen. ,,Archiveren en het bedrijfsleven: dat is een wat lastige combinatie”, weet Vincent Robijn, directeur van het Historisch Centrum Overijssel bij de symbolische overhandiging van het archief aan het HCO. ,,Terwijl het juist voor een stadscollectie van belang is. Mensen uit de stad en wetenschappers moeten er bij kunnen. Thomassen & Drijver is een begrip en de organisatiestructuur zegt ook veel over de historie van een stad.”

 1. ‘Klassieke boef’ maakt plaats voor georganiseerde misdaad en cyberdieven in Deventer en Salland
  PREMIUM

  ‘Klassieke boef’ maakt plaats voor georgani­seer­de misdaad en cyberdie­ven in Deventer en Salland

  De traditionele criminaliteit wordt ingeruild voor nieuwe soorten misdaad. Dat is het hoofdthema bij de politie IJsselland-Zuid en de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe. In een gezamenlijke persconferentie maakten zij de criminaliteits- en overlastcijfers van 2019 bekend. Minder vermogensdiefstallen zoals inbraken en autokraken, maar meer cyber en georganiseerde misdaad.
 2. Zwaar trainingskamp geeft Carlijn Achtereekte uit Lettele een goed gevoel richting NK allround
  PREMIUM

  Zwaar trainings­kamp geeft Carlijn Achtereek­te uit Lettele een goed gevoel richting NK allround

  Acht van de negen dagen tijdens het trainingskamp in Collalbo scheen de zon. De prachtige omstandigheden in Italië konden Carlijn Achtereekte wel bekoren, maar de zware trainingen misschien nog wel meer. ,,Zware blokken en lang trainen vind ik heerlijk, dan heb je minder tijd om na te denken.” Dit weekend hoopt ze tijdens het NK een ticket te bemachtigen voor het WK allround in Hamar.

In samenwerking met indebuurt Deventer