Volledig scherm
Afval scheiden op sportaccommodaties is vaak een probleem. Meike Berning, Liselot van Silfhout en Isa van Dijck van SV Schalkhaar hebben langs het veld geen andere keus dan hun plastic flesje in een gewone container te gooien. © FOTO HISSINK

Natuurorganisatie vindt dat sportclubs afval moeten scheiden

Sportverenigingen moeten hun afval net als huishoudens scheiden en aanbieden aan een afvalverwerker. Daarvoor pleit natuurorganisatie Natuur & Milieu. Veel sportclubs scheiden hun afval nu niet omdat het te duur is. Zo belandt jaarlijks circa 8 miljoen kilo plastic bij het restafval.

Sportverenigingen worden in Nederland als bedrijf gezien en zijn zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van hun afval. Daarvoor moet een sportclub een contract sluiten met een commerciële afvalverwerker. In theorie is het mogelijk afspraken te maken over het gescheiden aanleveren en ophalen van afval, maar dat jaagt clubs op hoge kosten. Kosten die de meeste clubs niet kunnen en niet willen dragen.

Afvalfonds

,,Wij pleiten er daarom voor dat sportverenigingen onder de gemeentelijke regeling van het Afvalfonds vallen”, zegt Casper Schrijver van Natuur & Milieu. ,,Uit dat fonds worden gemeenten betaald om het afval bij huishoudens op te laten halen. Net als bij gewone huishoudens kunnen verenigingen dan bij de gemeente aparte kliko’s aanvragen om het afval te scheiden en komt de afvalverwerker wekelijks langs om het gescheiden op te halen. Verenigingen moeten dan wel afvalstoffenheffing betalen, maar dat is lang niet zo duur als een commercieel bedrijf inhuren om het afval gescheiden op te halen.”

400 kilo

In Nederland zijn ruim twintigduizend sportaccommodaties. Uit cijfers van sportkoepel NOC*NSF blijkt dat een gemiddelde sportaccommodatie jaarlijks 400 kilo kunststof afval produceert. Bij veel clubs kan dat afval nu niet apart worden ingezameld en belandt het in dezelfde container als de rest van het afval.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
  1. Beroemde foto van Joodse Deventenaartjes centraal in expo Nationaal Holocaust Museum
    PREMIUM

    Beroemde foto van Joodse Devente­naar­tjes centraal in expo Nationaal Holocaust Museum

    Het is een even beroemde als treurige foto. Een foto uit september 1942 van 22 Joodse kinderen tussen de 2 en 14 jaar, genomen op de binnenplaats achter de grote synagoge in de Golstraat in Deventer. Een half jaar later waren van de 22 kinderen, 21 kinderen vergast. De foto vormt het eindpunt van de nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Holocaust Museum die dit weekeinde geopend wordt. In een finale poging het laatste onbekende jongetje op de foto een naam te geven, is er in Deventer weer een onderzoek gestart.

In samenwerking met indebuurt Deventer