Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Nieuw onderzoek naar fraude door Apeldoorner met gefingeerde energiecontracten van bedrijf uit Deventer

Een medewerker van een bedrijf in Deventer op het gebied van bespaaradviezen wordt door zijn werkgever beschuldigd van het indienen van gefingeerde energiecontracten, waarmee hij onterecht bonussen heeft geïncasseerd. Maar voor de politierechter in Zwolle blijkt dat het dossier tegen de 53 jarige B.T. uit Apeldoorn verre van compleet is.

De werkgever moet door de rechter-commissaris (de onderzoeksrechter) nader aan de tand worden gevoeld over de gang van zaken in het bedrijf en de vermeende fraude. ‘Als blijkt dat er een valse aangifte is gedaan, krijgen we een heel ander verhaal’, merkt de rechter op.

T. werkte van november 2018 tot en met 7 februari 2019 voor het adviesbureau. In zijn leaseauto bezocht hij bedrijven om ze te interesseren voor voordelige energieleveranciers. Naast een basissalaris kreeg hij honderd euro per afgesloten contract. Op de laatste dag werd hij door zijn baas geconfronteerd met het vermoeden van fraude en op staande voet ontslagen.

Tablet

De colporteur zou uit het register van de Kamer van Koophandel namen en adressen hebben geplukt, gefingeerde contactpersonen met dito telefoonnummers en mailadressen hebben opgevoerd in zijn tablet en de zo ontstane valse overeenkomst naar de basis hebben verzonden.

De aangever zegt dat T. in het ontslaggesprek heeft bekend, maar een getuige en T. zelf zeggen dat laatstgenoemde er het zwijgen toe heeft gedaan. Zijn verklaring voor de rechter voor die houding: ,,Er waren al irritaties geweest, ik moest iedere minuut verantwoorden. Ik voelde de bui al hangen.’’ Hij ontkent in de rechtbank dat hij de boel geflest heeft.

Excel-bestand

Als bewijs zit er in het dossier naast de aangifte alleen een Excel-bestand met 203 onjuiste contracten, maar er valt niet uit op te maken hoe die dan aan T. te linken zijn. Er waren nog een stuk of vier vertegenwoordigers op de weg. Naast het getuigenverhoor wil de officier van justitie daar ook nader onderzoek naar laten verrichten.

Er is ook een discrepantie over de hoogte van de vermeend onterecht uitgekeerde bonussen. Justitie heeft het over ruim 3500 euro dat als misdaadwinst ingenomen zou moeten worden; de aangever heeft een schadeclaim ingediend van ruim 18.000 euro.

In april wordt de rechtszaak voortgezet.

In samenwerking met indebuurt Deventer