OM eist vijf jaar tegen hoofdverdachte (50) uit Zeewolde: ‘Met transportbedrijf spil in cocaïnetransporten’

VideoJustitie eist vijf jaar cel tegen de Zeewolder hoofdverdachte en eigenaar van een transportbedrijf dat een spil zou zijn in het organiseren van internationale cocaïnetransporten tot 2015. De andere vier verdachten waaronder chauffeurs uit Zeewolde en Deventer hoorden straffen tegen zich eisen van een geldboete tot 15 maanden cel.

Het Openbaar Ministerie ziet in Charles B. uit Zeewolde, de eigenaar van een ‘bonafide’ transportbedrijf, de organisator van internationale drugstransporten naar Engeland en Scandinavië. Ook zou hij een belangrijk aandeel hebben gehad in het organiseren van een ‘cocaïnelijn’ vanuit Portugal in 2015.

B. zorgde volgens justitie voor vrachtwagens en zocht naar chauffeurs voor de transporten. Naast het drugsonderzoek wordt hij ook verdacht van vuurwapenbezit, het voorhanden hebben van kleine hoeveelheden drugs en het witwassen van minimaal 330.000 euro. 

Ook chauffeurs horen celstraf-eis

Justitie eist 15 maanden cel tegen twee chauffeurs Jan Willem T. uit Deventer en Paul B. uit Zeewolde vanwege voorbereidingshandelingen van een cocaïnetransport vanuit Portugal. 

De partner van hoofdverdachte B. moet als het aan het OM ligt vijf maanden brommen. Mede-eigenaar Polle B. zou geen actieve rol hebben gespeeld, maar krijgt enkel een geldboete van 450 euro voor wapenbezit. 

Verdachten Polle B. uit Alphen aan den Rijn en Charles B. uit Zeewolde waren eigenaren van het transportbedrijf dat volgens justitie een drugslijn naar Portugal wilden opstarten.
Volledig scherm
Verdachten Polle B. uit Alphen aan den Rijn en Charles B. uit Zeewolde waren eigenaren van het transportbedrijf dat volgens justitie een drugslijn naar Portugal wilden opstarten. © Nicole van den Hout

Grote politieactie

In november 2015 deed de politie op zes plaatsen invallen met zo’n honderd agenten, specialistische speurhonden en een duikteam van Defensie. Bij de actie werden onder meer jetski’s, een speedboot, een verzameling koi-karpers, grote sommen contant geld en luxe auto’s in beslag genomen.

Ontkennen

Gisteren kreeg een deel van de (hoofd)verdachten zelf het woord, zij ontkennen in alle toonaarden iets met drugs te hebben gedaan. Ook het witwassen van grote sommen contant geld wuiven zij weg. Het gaat in totaal om minstens 330.000 euro, waarvan 42.000 euro is gevonden in de kledingkast van hoofdverdachte B. (50).

Hoofdverdachte Charles B. uit Zeewolde zei over transporten: ,,Het waren niet meer dan hersenspinsels.” 

Verslaggever Stefan Keukenkamp volgde de rechtszaak vanochtend. Lees hieronder alles terug in het liveblog.

In samenwerking met indebuurt Deventer