Volledig scherm
PREMIUM
pistachenoten roofgoed © stockfoto

‘Pistachebende’ slaat toe in Oosten: geen handjevol maar zakken vol

Pistachenoten...! Geen handjevol, maar zakken vol. Een rondtrekkende bende  steelt massaal partijen pistachenoten uit supermarkten. In dik twee weken tijd kreeg de politie dertien aangiften binnen, vooral uit Oost-Nederland. De daders? Waarschijnlijk een Roemeense bende die rooft in opdracht, stellen politie en winkeliersclub Detailhandel Nederland.  

Quote

Het zou zomaar kunnen zijn dat ze volgende week weer massaal op zoek gaan naar iets anders, zoals opzetstuk­jes van tandenbor­stels. Het is maar net waar vraag naar is.

Ed Kraszewksi, Landelijk Eenheid van de politie

In zowel Deventer als Steenwijk liepen vorige week pistachenotendieven tegen de lamp die de plaatselijke Lidl bestalen. In Deventer waren het vier Roemenen (twee mannen van 42 en 35 jaar en twee vrouwen van 40 en 36 jaar), die werden aangehouden na de diefstal. In hun auto: tientallen zakken pistache- en cashewnoten en ook andere dure consumptiegoederen. 

In Steenwijk ging het om twee Roemeense mannen van 21 en 29 jaar. In een sporttas in hun voertuig werden liefst 59 groene zakjes gezouten ‘Pistachio’s’ van Lidl-huismerk Alesto (3,40 euro maar deze week in de aanbieding, twee voor 5,50!) aangetroffen. Geen van de verdachten heeft een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Alle verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechtbank laat weten dat vijf van de verdachten nog eens 14 dagen in bewaring moeten blijven. 

In samenwerking met indebuurt Deventer